Nitrania, pozor! Platí ZÁKAZ vstupu do parkov a na cintoríny

Nitrania, pozor! Platí ZÁKAZ vstupu do parkov a na cintoríny
Ema Bazhaykin

V súvislosti s búrkami, ktoré sa včera prehnali západom Slovenska, dnes mesto Nitra vyhlásilo výnimočný stav. Mestom sa prehnali intenzívne búrky so silným vetrom, ktorý lámal konáre stromov. Tie teraz predstavujú potenciálne riziko pre občanov.

Západom Slovenska sa včera prehnali búrky a intenzívne dažde, ktoré spôsobili na mnohých miestach záplavy.

Zrážkomerné stanice včera zaznamenali rekordné úhrny zrážok. V Nitre spadlo 99,4 mm zrážok, v Hurbanove dokonca 108,8m zrážok, čo je ekvivalent takmer dvoch mesiacov. 

Takéto výdatné zrážky spôsobili škody, z ktorých sa mestá spamätávajú aj dnes a vo viacerých bola vyhlásená mimoriadna situácia.

Okrem výdatného dažďu však Nitra čelila aj silnému vetru, ktorý vyvracal a lámal stromy. Poškodené konáre teraz môžu ohrozovať obyvateľov, mesto sa preto rozhodlo vydať zákaz vstupu do parkov a na cintoríny.

 

Zákaz vstupu do parkov aj na cintoríny

Ako informuje mesto Nitra na sociálnych sieťach, v reakcii na včerajšiu živelnú pohromu vydáva s okamžitou platnosťou zákaz vstupu do všetkých parkov a na všetky cintoríny v meste.

Pre cintoríny platí v nevyhnutných prípadoch výnimka, vzťahuje sa prakticky iba na pohreby, aj tu však mesto apeluje na zvýšenú pozornosť.

Mesto zároveň vyzýva obyvateľov, aby boli mimoriane obozretní pri prechádzaní verejnými priestranstvami, hlavne v okolí vzrastlých stromov. Po včerajších extrémnych lejakoch nie je vylúčené, že konáre alebo aj celé stromy nápor vody nevydržia a zrútia sa.

„Mesto má v teréne všetkých kompetentných pracovníkov, zapojili sme aj externú pomoc. Monitorujeme stav zelene, ďalšie informácie budeme prinášať postupne,“ informoval médiá hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd