Níž ARMIN prináša lejak ako z krhly. Teraz sa počasie ešte zhorší

Níž ARMIN prináša lejak ako z krhly. Teraz sa počasie ešte zhorší
Peter Minárik

Počasie na našom území aktuálne ovplyvňuje tlaková níž ARMIN, ktorej stred sa začína presúvať priamo cez naše územie. Doteraz nás sužoval len dážď, no teraz sa pridajú aj ďalšie nepríjemné javy.

Cez Slovensko sa šíri mohutné zrážkové pole tlakovej níže ARMIN, ktorá od skorých ranných hodín priniesla na naše územie desiatky milimetrov zrážok, pričom ďalšie zrážky sa očakávajú aj v nadchádzajúcich hodinách.

Úhrny prevyšujú 50 mm

Najvýdatnejšie zatiaľ napršalo na západnom Slovensku, kde zrážkomerné stanice evidujú plošný úhrn od 25 do 45 mm, no lokálne spadlo aj viac.

Jednoznačne najviac zrážok spadlo východne od Levíc. Obec Pukanec eviduje 51,1 mm a v obci Ladzany spadlo 52,5 mm. V týchto obciach bola zaznamenaná skutočne významná zrážková činnosť a to predovšetkým v uplynulých hodinách. Medzi 11:00 až 12:00 tu spadlo len za hodinu viac ako 15 mm.

Na zvyšku územia spadlo zrážok menej. Na juhu stredného Slovenska evidujú zrážkomery od 20 do 40 mm, na severe stredného Slovenska od 5 do 15 mm a na východe evidujú zrážkomery od 3 do 15 mm.

Zatiaľ sa teda potvrdzuje fakt, že najvýznamnejšie zrážkové úhrny spadnú na juhu krajiny.

analýza zrážok za uplynulých 24 hodín, zdroj: SHMÚ
analýza zrážok za uplynulých 24 hodín, zdroj: SHMÚ

Počasie sa ešte zhorší

Aj v nadchádzajúcich hodinách treba na našom území počítať s pomerne intenzívnym dažďom. Pozitívnou správou však je, že od juhozápadu Slovenska začne dážď postupne ustávať a popoludní sa dokonca začne vyčasovať.

Zároveň však treba poznamenať, že v týchto chvíľach sa začíname dostávať na zadnú stranu tlakovej níže a vietor sa začína stáčať smerom na severozápadný a začína silnieť. V nadchádzajúcich hodinách bude poriadne fúkať predovšetkým na západe a na juhu, kde poryvy vetra môžu presahovať rýchlosť až 20 m/s.

Popoludnie tak bude na mnohých miestach nášho územia upršané, no od juhozápadu začnú zrážky postupne slabnúť. Treba sa však pripraviť na to, že na pocit bude chladnejšie a to vďaka silnejšiemu severozápadnému vetru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd