Noc bola mrazivá. Ešte nás čakajú dve poriadne mrazivé noci. Čo bude potom nasledovať?

Noc bola mrazivá. Ešte nás čakajú dve poriadne mrazivé noci. Čo bude potom nasledovať?
Veronika Salayová

Uplynulá noc bola na Slovensku mrazivá a mrazy nás čakajú ešte počas dvoch nasledujúcich nocí. Na čo sa pripraviť a dokedy bude ešte mrznúť? 

Na Slovensko sa vrátilo zimné počasie, a to doslova. Okrem výrazného ochladenia v niektorých vyšších polohách aj nasnežilo a potrápili nás nočné mrazy. Počas uplynulej noci bolo na našom území poriadne mrazivo.

Najchladnejšie bolo počas noci v horských dolinách na severe, no veľmi chladné ráno bolo aj na strednom Slovensku v okolí Brezna, Zvolena či Žiaru nad Hronom. Napríklad v Skalnatom plese zaznamenali teplotu -5,5 °C, v Brezne klesla do rána teplota na -1,8 °C a vo Vígľaši pri Zvolene na -1,7 °C. 

 

Mrznúť bude intenzívnejšie

Mrazy nás ešte potrápia aj ďalšie dni. Máme totiž pred sebou ešte dve poriadne mrazivé noci, pričom mrznúť bude ešte intenzívnejšie. Noc na piatok bude ešte chladnejšia, rovnako tak aj noc na sobotu. Mrazy sa nasledujúce dve noci očakávajú už aj v nížinách, čo znamená veľké riziko poškodenia úrody.

Ovocinári a poľnohospodári by sa mali pripraviť na nočné mrazy a byť opäť v pohotovosti, aby o svoju úrody neprišli. Stromy sú už na väčšine nášho územia v plnom rozkvete a ak teraz pomrznú, na tohtoročnú úrodu môžeme zabudnúť. 

Predpoveď počasia však nateraz naznačuje, že nočné mrazy tak skoro ešte nepoľavia. Nasledujúce dve noci môže teplota poklesnúť k -3 °C na väčšine nášho územia, pričom v mrazivých dolinách na severnom a strednom Slovensku môže teplomer ukázať hodnotu aj -5 °C. 

 

Ak si však myslíte, že po sobote sa s mrazmi nadobro rozlúčime, tak vás sklameme. S prízemnými mrazmi treba počítať aj začiatkom tohto týždňa, a to minimálne do stredy 24. apríla. 

Okrem nočných mrazov sa naše územie vrátilo aj sneženie, pričom jemný poprašok snehu sa do rána vytvoril v lokalitách s nadmorskou výškou okolo 1 000 m. Vyššie položené miesta sa tak po dlhom čase opäť mierne zabeleli. 

S ojedinelým snežením treba počítať aj v nasledujúce dni, no sneženie nebude výdatné. Pôjde skôr len o biely poprašok. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Oblačno
20 °C / 3 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd