NOC bude BÚRLIVÁ: Nočný búrkový systém sa preženie celým Slovenskom

Peter Minárik

Počas nadchádzajúcej noci bude počasie na našom území pod vplyvom nočného búrkového systému, ktorý sa postupne preženie celým území. Počítať treba predovšetkým so silným nárazovým vetrom a vysokou bleskovou aktivitou.

Cez naše územie sa začína presúvať búrkový systém, ktorý bude počasie na našom území ovplyvňovať celú noc. Predbežne sa však veľmi nebezpečné sprievodné javy neočakávajú.

Najvýraznejšie prejavy mal tento búrkový systém krátko po sformovaní na juhu Moravy, kde boli v meste Znojmo zaznamenané poryvy vetra s rýchlosťou až okolo 80 km/h. Na ďalších miestach južnej Moravy a na slovensko-českom pohraničí boli zaznamenané nárazy vetra s rýchlosťou maximálne okolo 50 km/h.

Búrkový systém, ktorý začína ovplyvňovať počasie na našom území je predovšetkým veľmi fotogenický. Na jeho čele sa vyskytuje pomerne výrazný shelf cloud.

sheld cloud na čele búrky
sheld cloud na čele búrky, foto: Marek Čunderle
 

Búrkový systém sa v noci preženie Slovenskom

Búrková línia sa aktuálne tiahne od Ostravy až po rakúsky Graz, kde sa jedná o supercelu. Tento búrkový systém je na našom území prerušený a pozostáva tak z dvoch častí. Jedna postupuje z Moravy a druhá časť z Rakúska.

aktuálny búrkový systém na radare
aktuálny búrkový systém na radare, iMeteo.sk

Moravské búrky sa po 21:30 dostanú do oblasti Považia a Kysúc a následne sa búrky budú presúvať severnou polovicou stredného Slovenska smerom nad východné Slovensko, kde zaniknú v ranných hodinách.

Ďalší búrkový systém, ktorý je nad Rakúskom a aktuálne prináša nad Viedeň pomerne intenzívnu búrku sa pred 22:00 dostane od západu nad Podunajskú nížinu a bude postupovať cez západné Slovensko.

Búrky sú sprevádzané najmä vetrom

Prechod nočného búrkového systému neprinesie výraznejšie problémy na naše územie. Pri príchode búrok treba počítať so silnejším nárazovým vetrom s rýchlosťou okolo 50 km/h.

 

Vyskytovať sa bude aj silnejší dážď, no najnebezpečnejším javom bude blesková aktivita.

Nad Podunajskou nížinou by mohli mať búrky intenzívnejšie prejavy, nakoľko tu sa nachádza labilnejší vzduch a podmienky môžu uživiť aj supercelárnu búrku. Práve búrka, ktorá sa aktuálne nachádza nad Viedňou je supercelárna a produkuje 2 cm krúpy.

Počas celej noci sa pripravte na Slovensku na výskyt búrok. Noc tak prinesie na Slovensko tisícke bleskov, ktoré prinesú zaujímavé nočné divadlo. Viac o načasovaní v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd