FOTO: Noc preniesla nečakanú snehovú nádielku. V Alpách napadli desiatky centimetrov snehu

FOTO: Noc preniesla nečakanú snehovú nádielku. V Alpách napadli desiatky centimetrov snehu
Zuzana Macháčová

Zatiaľ čo u nás výdatne prší a fúka silný vietor, tak do Álp počas noci zavítala opäť zima. Napadli nové centimetre čerstvého snehu. 

Zatiaľ čo u nás vládne veľmi pochmúrne daždivé počasie, tak v noci, ale aj počas piatka do Álp do horských stredísk zavítalo opäť pravé zimné počasie. 

Za týmto masívnym snežením je tlaková níž, ktorá prináša veľké množstvo zrážok v podobe dažďa, ale aj snehu. Kombinácia chladného vzduchu a výdatných zrážok priniesla počas noci vlnu výdatného sneženia, z ktorej sa tešia najmä obyvatelia Álp. 

V noci sa studený front nasúval od západu a prinášal silné zrážky a vietor. Hranica sneženia klesla na 800 až 1 000 m n. m. V piatok ráno zrážky ustúpili v Berglande. Najmä v oblasti Arlberg, ako aj na juhu, môže počas dnešného dňa napadnúť ďalší sneh.

Sneženie naberie na sile

Husté sneženie ešte dnes naberie na sile. Pomerne intenzívne by malo snežiť až do sobotňajšieho poludnia, a to prakticky vo všetkých polohách nad 1 400 m, v rakúskych a v nemeckých Alpách už od výšky okolo 900 m.

 

V oblasti Álp napadlo od 30 do 60 cm nového snehu. Najviac snehu napadlo na južných návetriach Álp, konkrétne na severovýchode Talianska a na severozápade Slovinska. Tam môže výška nového snehu prekročiť až 1 meter.

V piatok bude sneží najmä od Tirolska po Korutánsko, pričom hranica sneženia klesá do väčšiny dolín, ako napríklad do Innsbrucku. Počas dňa sa sneženie presunie na juh, najmä do Horného Korutánska.

Aj v oblasti Tauernu bude husto snežiť. Najviac snehu napadne v pohraničných oblastiach so Salzburskom. Na juhu dokonca platí červená výstraha pred snežením, preto treba byť opatrní hlavne na cestách. 

V nížinách však môžu väčšie zrážky spôsobiť miestne problémy. Zrážky ustúpia do sobotňajšej noci. Ak sa chystáte počas víkendu cestovať do Álp, rátajte so zimnými problémami a obmedzeniami. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd