Nočné búrky boli najsilnejšie od začiatku roka. Dnes nás čakajú ďalšie vlny

Nočné búrky boli najsilnejšie od začiatku roka. Dnes nás čakajú ďalšie vlny
Peter Minárik

Slovensko zasiahli intenzívne večerné a nočné búrky, ktoré páchali škody a spôsobovali problémy. Dnes si naše územie od búrok neoddýchne a treba sa pripraviť na ďalšiu vlnu.

V meteorológii okrem predpovede je dôležité aj vyhodnotenie predpovede. A to dopadlo výborne. Nielen my, ale aj meteorológovia v Rakúsku, v Česku, na Slovensku, či v Maďarsku varovali pred silnými večernými búrkami. Pozornosť sa sústredila na rakúsko-slovensko-maďarské pohraničie.

Práve v tejto oblasti v trojuholníku miest Graz-Bratislava-Szombathely avizovali numerické modely mimoriadne vhodné podmienky pre vznik silných, supercelárnych búrok, ktoré by mohli mať potenciál priniesť tornádo, či veľké krúpy.

Situácia bola veľmi podobná z roku 2021. Aj vtedy sa na južnej Morave očakávali vhodné podmienky, no predpovedať priamo vznik tornáda sa meteorológovia neodvážili. Analýzy to však nevylučovali. Podobná situácia bola aj včera a napokon to vyústilo aj do výskytu tornáda, ktoré sa objavilo pri maďarskom meste Szombathely.

Našťastie však škody nie sú rozsiahle a nedá sa to ani porovnať s tornádom spred troch rokov v oblasti Hodonína. Oveľa väčšie problémy páchali krúpy a silný vietor.

 

Úrodu poškodili krúpy

Na východe Rakúska, či na severozápade Maďarska sa vyskytovali až 5 cm krúpy, ktoré poškodili úrodu. Svoje o tom by vedela rozprávať aj posádka lietadla OA434 z Palmy do Viedne. Lietadlo Austrian Airlines vletelo do krupobitia a krúpy lietadlo vážne poškodili.

let z Palmy do Viedne zasiahlo krupobitie
let z Palmy do Viedne zasiahlo krupobitie, zdroj: X.com

Krúpy narobili škody aj na našom území. Zasiahnutá je predovšetkým úroda. V Podunajskej nížine padali okolo 23:00 až 4 cm krúpy, ktoré zničili úrodu. Rajčiny, paprika aj uhorky poškodilo intenzívne krupobitie.

Škody sú predovšetkým v okresoch Nové Zámky a Komárno. Okrem krúp spôsoboval problémy aj silný vietor, ktorý vyvracal stromy a stĺpy.

 

Dnes nás čakajú ďalšie vlny búrok

Počas dnešného dňa sa na našom území opäť čakajú búrky. Prvá vlna búrok nás zasiahne už dopoludnia a ďalšie búrky hrozia popoludní až do neskorších večerných hodín.

Nad našou oblasťou sa aj dnes bude nachádzať studený front, na ktorom sa budú vytvárať jednotlivé vlny búrok, ktoré opäť môžu páchať škody.

Máme však aj pozitívne správy. Také silné búrky, aké sme na západe krajiny zaznamenali včera by sa dnes už vyskytovať nemali.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd