Nočné búrky prinesú na Slovensko ochladenie. Kde počítať s vytúženým osviežením?

Nočné búrky prinesú na Slovensko ochladenie. Kde počítať s vytúženým osviežením?
Peter Minárik

Po veľmi horúcom dni, ktorý priniesol na naše územie teploty nad +30 °C a na juh krajiny nad +35 °C príde v nadchádzajúcich hodinách vytúžené osvieženie v podobe búrok. Búrky môžu byť v nočných hodinách aj intenzívne.

Aktuálne to tak síce ešte nevyzerá, ale počas najbližších hodín zasiahnu naše územie búrky, ktoré by mohli byť aj intenzívnejšie.

Búrky by sa mali vyskytovať predovšetkým v nočných a v skorých ranných hodinách a predovšetkým na severozápade nášho územia by mohli mať aj nebezpečné sprievodné javy.

Nočné búrky prinesú lejak a vietor

Už v týchto chvíľach sa cez Rakúsko a Česko ženie smerom k východu pomerne rozsiahly búrkový systém.

aktuálna poloha búrok
aktuálna poloha búrok
 

Tento búrkový systém nepostupuje smerom k východu, ale odkláňa sa smerom k severovýchodu nad Moravu, kde by mali búrky vystrájať až do skorých ranných hodín.

Búrkový systém, ktorý teraz môžete vidieť na radare by nás tak v priamej miere nemal zasiahnuť, no búrok sa na Slovensku aj tak dočkáme. Čo sa udeje?

Nočné búrky zasiahnu najmä západ a severozápad

Aktuálne nowcastingové predpovedné modely naznačujú, že búrky sa budú iniciovať v teplom a vlhkom vzduchu priamo nad našim územím a to už okolo polnoci.

Búrky by mali vznikať predovšetkým nad západným Slovenskom a v oblasti Považia a Horného Ponitria. Priamo nad Slovenskom sa tak vytvoria nové búrkové bunky, ktoré budú postupovať severným až severovýchodným smerom. Vystrájať by mali až do ranných hodín a zaniknú v oblasti Žilinského kraja.

 

Počas noci sa pripravte predovšetkým na výraznú bleskovú aktivitu a potencionálny prívalový dážď.

V nadchádzajúcich hodinách sa tak niektoré okresy Slovenska dočkajú mierneho osvieženia a aj vďaka tomu by mali byť zajtrajšieho horúčavy miernejšie a menej plošné. Ktoré okresy môžu čakať nočné búrky si pozriete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd