VIDEO: Mrazy sa blížia, pred nami je nebezpečná noc. Takto sa už teraz pripravujú ovocinári

VIDEO: Mrazy sa blížia, pred nami je nebezpečná noc. Takto sa už teraz pripravujú ovocinári
Veronika Salayová

Máme za sebou mrazivú noc a ešte dve takéto mrazivé noci nás čakajú. Na príchod mrazov do Podunajskej nížiny sa pripravujú už aj slovenskí ovocinári. 

Počas uplynulej noci klesali teploty pod bod mrazu na mnohých miestach severného, stredného či východného Slovenska. Okolo nuly však bolo lokálne aj na Podunajskej nížine.

Nasledujúca noc bude opäť mrazivá a teploty klesnú ešte o čosi nižšie. Teploty budú počas noci klesať od -1 do -6 °C a mrznúť bude na väčšine nášho územia. Na strednom Slovensku a na Spiši teploty počas noci lokálne klesnú k -4 až -9 °C.

minimá v noci z pondelka na utorok
minimá v noci z pondelka na utorok, iMeteo

Ovocinári sa pripravujú na rušné noci

Do našej oblasti totiž prúdi veľmi studený vzduch okolo tlakovej níže, ktorá sa z Pobaltia presúva cez východné Poľsko až nad Ukrajinu. Prílev studeného vzduchu sa ešte zintenzívni a mrazy výraznejšie udrú aj v nížinách.

 

Práve mrazy v týchto oblastiach v južnej polovici Slovenska môžu byť veľmi nebezpečné pre ovocné stromy, ktoré už vo veľkom kvitnú. Broskyne, marhule aj slivky sú v ohrození, pretože ak ich púčiky zmrznú, úroda tento rok nebude. Prízemné teploty sa budú v noci a nadránom pohybovať na Podunajskej nížine okolo -2 °C.

prízemné mrazy v noci z pondelka na utorok
prízemné teploty v noci z pondelka na utorok, iMeteo

Ovocinári sa preto už veľmi dôkladne pripravujú na mrazivú noc a robia potrebné opatrenia pre to, aby k takémuto scenáru nedošlo. Napríklad v Dunajskej Lužnej už ovocinári od dnešného rána pracujú, aby svoje rozkvitnuté stromy ochránili. 

Ako ochrániť ovocné stromy pred mrazmi?

Skúsení ovocinári zospodu stromy zahrejú parafínovými sviecami a pieckami a zhora teplý vzduch zachytia plachty, inštalované nad ovocnými stromami. K zahriatiu dopomôžu aj ventilátory, pomocou ktorých sa chladný prízemný vzduch rozháňa. 

„Vopred sa ospravedlňujeme obyvateľom priľahlých obcí za možný hluk z ventilátorov (veľké vrtule na stĺpoch), ktoré tlačia teplejší vzduch k zemi a prípadný dym zo sviečok a piecok, ktorými zvyšujeme teplotu v sadoch,“ informujú ovocinári z Dunajskej Lužnej. 

 

Takýmto spôsobom sa vzduch prehrieva a sad sa dokáže ohriať aj o niekoľko stupňov, čím sa účinne znižuje riziko námrazy. 

Aj noc z utorka na stredu bude ešte mrazivá a teploty budú opäť klesať od 0 do -6 °C. Ovocinárov tak čakajú minimálne dve rušné noci, následne by sa mali nočné mrazy zmierniť.

teploty počas noci z utorka na stredu
teploty počas noci z utorka na stredu, iMeteo

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd