Nočné teploty v nížinách klesali k -7 °C. Ovocinári zachraňovali úrodu

Nočné teploty v nížinách klesali k -7 °C. Ovocinári zachraňovali úrodu
Veronika Salayová

Máme za sebou veľmi mrazivú noc, ktorá sa zrejme nepriaznivo podpíše na tohtoročnej úrode. Teploty v nížinách, kde už pučia ovocné stromy, klesali k -7 °C. Slovenskí pestovatelia zachraňovali, čo sa dalo.

Pre mnohých ovocinárov predstavuje jar jednu z najväčších záhradníckych výziev v roku. Mnohé ovocné druhy sú veľmi citlivé pred poškodením v dôsledku chladu a nízkych teplôt.

Práve noc z utorka na stredu priniesla na celé územie Slovenska veľmi nízke teploty, pričom teplota vzduchu v nočných a skorých ranných hodinách klesla hlboko pod bod mrazu aj v nížinách.

Napríklad v Dolných Plachtinciach na juhu Slovenska klesla teplota na -6,6 °C, v Dudinciach na -5,5 °C či v Kráľovej pri Senci na -4,6 °C. Teploty vo vyšších polohách okolo 500 m n. m. klesali ešte nižšie. Napríklad v Červenom Kláštore namerali dnes v skorých ranných hodinách -11,8 °C. Mrazivo bolo aj v horských dolinách − napríklad v Oravskej Lesnej klesla teplota až k -16,8 °C.

Parafínové sviece aj piecky na peletky

Takéto nočné prízemné mrazy sú nočnou morou každého pestovateľa, ovocinára či vinára. Tí v noci zachraňovali, čo sa dalo. Jednou z najúčinnejších metód na záchranu ovocných stromov, najmä marhúľ a čerešní, v tomto období, sú parfínové sviece. 

Aby ovocinári oteplili vzduch okolo stromov, zapaľovali veľké parfínové sviece rozmiestnené pozdĺž ovocných sadov. Takýmto spôsobom sa vzduch prehrieva a sad sa dokáže ohriať aj o niekoľko stupňov, čím sa účinne znižuje riziko námrazy. 

Ďalší slovenskí pestovatelia použili počas noci piecku na peletky na ochranu svojich čerešní. Tie sa podpália, čo následne ohrieva priestor okolo stromov. 

Jednotlivé ovocné druhy a ich odrody majú rôzne nároky na teplotné optimum a ovocinári tak mali neľahkú úlohy zabezpečiť všetko pre to, aby úroda nezmrzla.

Aj nasledujúca noc bude mrazivá, avšak teploty by v nížinách mali klesať na hodnotu okolo -2 °C, vo vyšších polohách okolo -5 °C. Najmrazivejšie bude na juhu stredného a juhu východného Slovenska.

Viac o vývoji denných i nočných teplôt na najbližšie dni nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd