Nová európska meteo družica poslala prvé fotky. Priniesť by mala zásadné zlepšenie predpovedania počasia

Dominik Cenkner

Prvé snímky z novej európskej meteorologickej družice Meteosat-12 boli zverejnené minulý týždeň. Keď sa družica spustí do plnej prevádzky, očakáva sa výrazné zlepšenie predpovedí počasia.

Sonda, ktorá sa nachádza vo výške 36 000 km nad rovníkom, bola vypustená v decembri. V súčasnosti je v testovacej fáze, ktorá potrvá väčšinu tohto roka.

Očakáva sa, že keď budú údaje z družice Meteosat-12 konečne sprístupnené meteorologickým agentúram, prinesú zásadnú zmenu v predpovedných schopnostiach.

Výrazne by sa mali zlepšiť varovania pred blížiacimi sa nebezpečnými podmienkami. Ide o tzv. nowcasting, teda schopnosť s väčšou istotou povedať, že určitú oblasť zasiahne prudký vietor, blesky, krupobitie alebo silné lejaky.

V čom je nová družica lepšia?

Časť tohto pokroku sa dosiahne vďaka zvýšenému rozlíšeniu družice Meteosat-12. V prípade predchádzajúcej generácie musel mať útvar v búrke priemer aspoň 1 km, aby bol zaznamenaný. Nová sonda bude sledovať útvary s priemerom „len“ 500 m.

„Teraz môžeme vidieť veľmi jemné štruktúry,“ povedal Jochen Grandell z medzivládnej agentúry Eumetsat. Tá spravuje európske meteorologické satelity.

„Možno ste už počuli napríklad termín "overshooting top", čo je časť vývoja búrkového oblaku, kde môžete vidieť veľmi silné vzostupné a zostupné prúdy. Tie sa veľmi rýchlo menia a sú tiež veľmi malé. Sú však aj veľmi silné,“ povedal pre BBC News.

Zábery budú presnejšie a viac podobné tomu, čo by videlo ľudské oko

Európa má svoju vlastnú meteorologickú sondu vysoko nad planétou od roku 1977. Nová snímacia kamera je treťou sériou v poradí.

Meteosat-12 sa nachádza v „stacionárnej“ polohe a neustále sleduje Európu, Blízky východ a Afriku. Vráti úplný obraz o poveternostných systémoch, ktoré sa preháňajú po zemskom povrchu, a to každých 10 minút, čo je o päť minút rýchlejšie ako doteraz. Okrem toho zobrazuje planétu vo viacerých vlnových dĺžkach svetla, a to až 16 namiesto doteraz dostupných 12. 

Ďalšie vlnové dĺžky umožňujú získať verné farebné snímky. Inými slovami, snímky sú oveľa bližšie tomu, čo by mohlo vnímať ľudské oko pri pohľade z rovnakého miesta. 

„Keď sme prvýkrát dostali údaje, boli to obrovské emócie, pretože sme mohli vidieť vysokú kvalitu snímača,“ spomína kolega z Eumetsatu, Alessandro Burini. „Optická kvalita snímok, rádiometria, navigácia - inými slovami presnosť polohy jednotlivých pixelov na snímke - je naozaj veľmi dobrá.“

Porovnanie záberov z družice, z najnovšej, tretej generácie Meteosat 12 a doteraz používanou Meteosat-11

Čoskoro za ňou poletia ďalší „kolegovia“

Nový systém tretej generácie bude nakoniec pozostávať z trojice družíc, ktoré budú pracovať v súčinnosti. V roku 2026 vyletí druhá snímacia kamera, ktorá bude rýchlejšie - každé 2,5 minúty - snímať len Európu. Ešte predtým, v roku 2024, bude vypustená „sondážna“ družica, ktorá bude odoberať „vzorky“ teploty a vlhkosti v atmosfére.

Keďže za prvú funkčnú trojicu satelitov už boli objednané náhradné satelity, Európa má zaručené pokrytie až do roku 2040. Očakáva sa, že celkové náklady budú približne 4,3 miliardy EUR.

Ak sa vám to zdá ako veľa peňazí (a je to tak), je to oveľa menej ako hodnota, ktorú spoločnosť získava z presnej predpovede počasia - predchádza stratám na životoch, škodám na infraštruktúre a narušeniu hospodárstva. Podľa opakovaných analýz sa prínosy v celej Európe každoročne pohybujú v hodnote desiatok miliárd eur.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd