Nová predpoveď: Fenomén La Niña začne skôr a ovplyvní počasie už v lete. El Niño rýchlo zaniká

Nová predpoveď: Fenomén La Niña začne skôr a ovplyvní počasie už v lete. El Niño rýchlo zaniká
Veronika Salayová

Odborníci z NOAA prišli s novou aktualizáciou ohľadom zániku El Niño a nástupu jeho náprotivku. La Niña podľa novej prognózy začne ovplyvňovať počasie už v lete. 

Tieto oceánske anomálie alebo fenomény sa nachádzajú v oblasti zvanej ENSO, čo je skratka pre „El Niño Southern Oscillation“. Ide o oblasť rovníkového Tichého oceánu, ktorá sa periodicky mení medzi teplou a studenou fázou.

Každá fáza ENSO ovplyvňuje tlak a počasie v trópoch inak. To v priebehu času ovplyvňuje celkovú globálnu cirkuláciu a mení počasie na celom svete. Studená fáza ENSO sa nazýva La Niña a teplá fáza sa nazýva El Niño. Táto oscilácia významne ovplyvňuje tropické zrážky, tlakové vzorce a vytvára zložité vzťahy medzi oceánom a atmosférou. 

Počas El Niña, podobne ako v súčasnosti, je tlak nad tropickým Pacifikom nižší, pričom v tejto oblasti je viac zrážok a oblačnosti. Počas La Niña je tlak nad rovníkovým Pacifikom vysoký, čo vytvára stabilné podmienky a menej oblačnosti. Tieto zmeny tlaku sa premietajú do globálnej cirkulácie, ktorá ovplyvňuje sezónne počasie na oboch pologuliach.

 

El Niño vystrieda La Niña

Doteraz bol dominantný fenomén El Niño, no ten aktuálne veľmi rýchlo zaniká a pomaly sa dostáva k slovu jeho náprotivok La Niña. Tieto zmeny podpovrchovej teploty v rovníkovej časti oceánu zaznamenali Climate Prediction Centre z NOAA, ktorý informovali o veľmi pravdepodobnom príchode La Niña. 

Najnovší výhľad informuje, že prechod z El Niño na ENSO-neutrálny je pravdepodobný do apríla až júna 2024 (79 % šanca), s rastúcou pravdepodobnosťou La Niña, ktorá sa vyvinie v júni až auguste 2024 (55 % šanca).

Znamená to, že atmosféra bude musieť prejsť z jednej udalosti ENSO na druhú pomerne rýchlym tempom. Očakáva sa, že La Niña sa plne rozvinie počas leta a prejaví svoj prvý vplyv počasia už na jeseň 2024. 

 

Prvé vplyvy počasia z udalosti La Niña v roku 2024 sa pravdepodobne prejavia v sezóne hurikánov v Atlantiku v roku 2024, informuje špecializovaný portál Severe Weather Europe. Hlavný vplyv počasia La Niña je najmä počas zimných období, avšak je iba začiatok roka, preto nie je k dispozícii žiadna dlhodobá predpoveď na zimu 2024/2025. 

Ako vplýva La Niña na zimu v Európe?

Spojenie medzi La Niña a Európou je veľmi zložité, keďže kontinent je ďalej od zdrojovej oblasti. Napriek tomu sa môžeme pozrieť na niektoré trendy v počasí ohľadom Európy. 

La Niña vo veľkej časti strednej a západnej Európy prináša v priemere nižšie teploty. Čo sa týka zrážok, vo všeobecnosti je v pevninskej Európe počas zimy La Niña menej zrážok a viac zrážok je na juhu a v častiach severu.

Toto všetko je založené na minulých udalostiach La Niña a vieme, že žiadne dve takéto udalosti nie sú úplne rovnaké. Budeme vás priebežne informovať o globálnom vývoji počasia a výhľadoch z dlhodobého hľadiska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd