Nová predpoveď na LETO 2024. Zmena El Niña na La Niñu ovplyvní počasie v Európe

Nová predpoveď na LETO 2024. Zmena El Niña na La Niñu ovplyvní počasie v Európe
Veronika Salayová

Aktualizácia predpovede z leta 2024 ukazuje zmeny v atmosfére počas nasledujúcich mesiacov, ktoré sú spôsobené prechodom z teplého El Niña na studený cyklus La Niña. 

Tohtoročné leto bude na severnej pologuli výrazne ovplyvnené prechodným obdobím medzi El Niño a La Niña. El Niño je teplá fáza oceánskej oscilácie v rovníkovej oblasti Tichého oceánu a La Niña je studená fáza. Každá fáza má svoj špecifický vplyv na priebeh a výsledné počasie na celej planéte. 

Teplá fáza v rovníkovej oblasti definitívne zaniká a všetko nasvedčuje tomu, že postupne vzniká studená fáza. La Niña by mohla byť odborníkmi definitívne potvrdená koncom leta 2024, ako naznačujú prognózy. 

Toto prechodné obdobie medzi dvomi fázami však taktiež vplýva na globálne počasie a ovplyvňuje ho. S touto premennou už počítajú aj predpovedné trendy z modelov ECMWF a UKMO počas leta 2024, teda mesiacov jún, júl a august. 

 

 

 

Predpoveď leta 2024 podľa ECMWF

ECMWF je štatisticky najlepší model s dlhým dosahom, no žiadny dlhodobý predpovedný systém nemožno nazvať úplne „spoľahlivým“, takže to treba brať s rezervou.

Pri bližšom pohľade na prognózu od ECMWF na priebeh povrchovej teploty nad Európou vidíme na veľkej časti kontinentu nadpriemerne teplé počasie. Najsilnejšie anomálie a najviac horúčav sú v strednej a južnej časti kontinentu.

anomálie teplôt na leto 2024
anomálie teplôt na leto 2024, ECMWF

Čo sa týka Slovenska, tak najmä Podunajská nížina by mala zažiť toto leto nadpriemerné teploty s kladnou anomáliou až 2 °C. Pokiaľ ide o zrážky, môžeme predpovedať prevažne suchšie podmienky nad pevninskou Európou vrátane Slovenska. 

anomálie zrážok na leto 2024
anomálie zrážok na leto 2024, ECMWF

V týchto dlhodobých prognózach je podľa špecializovaného portálu Severe Weather Europe vidieť vplyv La Niña na Európu. Existuje niekoľko viditeľných vzorov, ktoré sú podobné očakávaným tlakovým anomáliám pre leto La Niña.

Prognóza leta 2024 podľa UKMO

Druhý vybraný model je od United Kingdom Met Office (UKMO). Pri bližšom pohľade na priebeh povrchovej teploty nad Európou je celkom odlišný od ECMWF. Tu vidíme hlavnú tendenciu horúčav skôr vo východnej a severnej Európe.

anomálie teplôt na leto 2024
anomálie teplôt na leto 2024, UKMO

 

 


Predpoveď zrážok ukazuje normálne až suchšie podmienky v takmer celej Európe s výnimkou ďalekých severných častí, kde sa predpovedajú nadpriemerné zrážky.

anomálie zrážok na leto 2024
anomálie zrážok na leto 2024, UKMO

Na záver možno konštatovať, že podľa oboch modelov, aj keď sú odlišné, nás opäť čaká nadpriemerne teplé leto s miernym deficitom zrážok, čiže leto bude o niečo suchšie, ako je dlhodobý normál. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd