Nový druh hlbokomorského živočícha mal v tele plasty

Veronika Sádovská

V najhlbšej oceánskej priekope objavili nový druh živočícha. To by nebolo nič nezvyčajné, preto hlbokooceánske vody ešte nie sú preskúmané. V jeho tele sa však nachádzali plasty.

Znečistenie morí a oceánov plastmi je oveľa horšie, ako si mnohí mysleli. Na dne Mariánskej priekopy objavili vedci z Britskej univerzity v Newcastle nový druh článkonožca. A v jeho tele plasty.

Táto rôznonôžka žije v hĺbke asi 6 500 m pod hladinou mora a pomenovali ho Eurythenes plasticus, čím chceli do sveta vyslať varovný signál, že je akútne dôležité niečo so znečistením morí robiť.

Vzhľadom na tento objav už požiadala WWF o zákaz vývozu odpadu do morí. Podľa vedúceho strediska WWF pre ochranu morí je tento objav dôkazom toho, aké ďalekosiahle sú následky našej sebeckej činnosti.

V tele ampifodu (rôznonôžky) na našiel polyetyléntereftalát (PET), ktorý sa používa hlavne pri výrobe fliaš, fólií a textilných vláken.

Traja najväčší vývozcovia plastového odpadu sú USA, Japonsko a Nemecko. Odpad končí často v juhovýchodnej Ázii, kde ho nerecyklujú, ale spaľujú či vyvážajú na skládky. Tam sa rozdrví na mikročiastočky, ktoré sa potom dostávajú do mora.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd