Nový pracovný týždeň začíname chladným a upršaným počasím. Kedy začnú zrážky utíchať?

Zuzana Macháčová

Dnes sa začína nový pracovný týždeň, ktorý zo sebou prináša chladné a upršané počasie. Situácia sa tak rýchlo nezmení ani nasledujúce dni. Kedy začnú zrážky utíchať?

Bonifác priniesol na západ nášho územia upršané a chladné počasie, na stred Slovenska veľkú oblačnosť, no neskôr aj zrážky. Len na východe bolo včera krajšie a teplejšie.  

Počasie v našej oblasti ovplyvňuje tlaková níž, ktorej stred sa presunul z Jadranu nad Maďarsko a ďalej poputuje nad naše územie až nad Poľsko. S tlakovou nížou je spojený tento rozsiahly oblačný systém, ktorý nás zásobuje oblačnosťou aj zrážkami.

Teplotne sa naša krajina v pondelok bude nachádzať v pásme od +14 °C do +20 °C. So zrážkami musíme počítať aj dnes, preto si nezabudnite doma dáždniky, aby ste nezmokli. Vietor bude fúkať postupne od juhozápadu rýchlosťou do 25 km/h. 

Výstraha pred dažďom

V niektorých okresoch patrí výstraha 1. stupňa pred dažďom, ktorý môže byť ojedinele aj výdatný. Najmä na juhu Slovenska sa očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35 až 50 mm.

Časť zrážok môže byť spojená s búrkami. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť aj škody menšieho rozsahu.  

 

Počasie na Žofiu

Žofia nám dnes prinesie premenlivé počasie. Na západe Slovenska bude premenlivá, miestami až veľká oblačnosť. Lokálne sa vyskytnú prehánky. Teplota vystúpi na +17 °C až +20 °C. 

Na strednom Slovensku bude oblačno až zamračené, miestami aj s prehánkami alebo občasným dažďom. Dobrá správa je, že postupne sa oblačnosť bude zmenšovať a zrážok bude menej. Teplota sa bude pohybovať od +14 °C do +19 °C. 

Aj na východe bude spočiatku zamračené počasie, na viacerých miestach s dažďom alebo prehánkami. Taktiež tu popoludní budú zrážky ubúdať. Teplotné maximá sa budú pohybovať od +14 °C do +18 °C. 

Horské oblasti budú dnes väčšinou zahalené do veľkej oblačnosti. Miestami bude pršať a na hrebeňoch Tatier snežiť. Nad pásmom lesa bude fúkať prudký až búrlivý vietor, preto dnes turistiku radšej odložte. Vo výške 1 500 m sa bude teplota pohybovať okolo +6 °C. 

Intenzívne zrážky začnú doznievať až počas štvrtkového dopoludnia, a preto s dažďom treba počítať aj naďalej. Ak vás zaujíma vývoj počasia na ďalšie dni, tak si pozrite našu dennú predpoveď

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd