NOVÝ REKORD: V Taliansku spadla najväčšia krúpa, aká kedy bola zaznamenaná. Mala viac ako 1 kg a takto vyzerala

NOVÝ REKORD: V Taliansku spadla najväčšia krúpa, aká kedy bola zaznamenaná. Mala viac ako 1 kg a takto vyzerala
Veronika Salayová

V Taliansku spadla najväčšia ľadová krúpa, akú kedy v Európe zaznamenali. Mala neuveriteľných 20 cm na dĺžku a vážila viac ako 1 kg. Tento gigant priniesol NOVÝ REKORD! 

Počas noci sa Talianskom opäť preháňali mimoriadne silné búrky, ktoré prinášali extrémne krupobitie. Tentoraz však boli búrky výnimočné v tom, že veľkosť padajúcich ľadových krúp bola rekordná.

V obci  Azzano Decimo neďaleko Pordenone spadla v noci najväčšia krúpa, aká bola kedy zdokumentovaná v histórii Európy. Odfotografovala ju Marilena Tonin.

Túto krúpu ihneď zdokumentovali talianski odborníci z meteoportálu Tornado in Italia, ktorí ju zmerali a porovnali s odmasťovačom. Ľadová krúpa bola dlhá viac ako 20 cm, čo je poriadny extrém. Mala rozmery 20,16 x 16,4 cm.

Foto: Tornado in Italia
Foto: Tornado in Italia

Ľadovú krúpu sa však nepodarilo presne odvážiť, ale podľa Tornado in Italia vážila viac ako 1 kg a padala rýchlosťou viac ako 150 km/h. 

Ide o nový rekord, no tento rekord je zatiaľ neoficiálny − musia ho potvrdiť ešte odborníci z ESSL. Tí len nedávno oficiálne potvrdili najväčšiu ľadovú krúpu v Európe, ktorá taktiež spadla v Taliansku. 

Nikdy v celej Európe nebola taká veľká krúpa zdokumentovaná

Doteraz najväčšia zdokumentovaná ľadová krúpa spadla 19. júla 2023 pri talianskom meste Treviso. Krúpa dosiahla priemer až 16 cm, čím prekonala rekord z Rumunska z roku 2016, kde 26. mája spadla 15-centimetrová ľadová krúpa. 

V poradí tretia najväčšia krúpa spadla v Nemecku 6. augusta v roku 2013 s veľkosťou 14,1 cm. Jedna z najväčších krúp v Európe spadla aj 24. júna 2021 v Poľsku v meste Tomaszów Mazowiecki, kedy jedna zo superciel vyprodukovala krúpu, ktorá mala priemer 13,5 cm. V tento deň sa prehnalo smrteľné tornádo južnou Moravou. 

Ak sa tento rekord potvrdí, pôjde oficiálne o najväčšiu ľadovú krúpu v histórii Európy. Vo fotogalérii pod článkom nájdete škody, ktoré ostali po tomto rekordnom krupobití. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd