Nový seizmický roj pod havajskou podvodnou sopkou. Hrozí ďalšia erupcia?

Veronika Salayová

Vedci monitorujú novú seizmickú aktivitu na najmladšej havajskej sopke. V jej okolí bol totiž zaznamenaný nový seizmický roj spôsobený pohybmi magmy. Znamená to hrozbu erupcie?

Havajské sopečné observatórium uviedlo, že pohyby magmy sú pravdepodobnou príčinou série otrasov, ktoré sa začali v sobotu pri podvodnej sopke Kama´ehuakanaloa, známej aj ako Loihi.

„Zvýšená seizmická aktivita pod pohorím Kamaʻehuakanaloa, južne od ostrova Havaj, sa začala 16. júla 2022 približne o 2:00 HST. Približne 24 hodín po začatí tejto aktivity sa 17. júla od 1:30 do 6:00 hod. vyskytli dve desiatky zemetrasení M1,8 až M3,0 a stále prebieha,“ informuje Havajské vulkanologické observatórium HVO. 

Podľa vulkanológa HVO Kena Hona je táto seizmická aktivita je pravdepodobne výsledkom pohybu magmy pod pohorím Kamaʻehuakanaloa. 

Vedci pozorne sledujú prebiehajúci seizmický roj a v prípade zosilnenia vydá HVO nové upozornenia. Zatiaľ však nehrozí žiadna erupcia, dodáva poverený vulkanológ.

Kvôli veľkej hĺbke sopky v oceáne a štýlu havajských erupcií by prípadná erupcia Kamaʻehuakanaloa nepredstavovala žiadnu hrozbu pre Havajské ostrovy. Aktívne sopky Mauna Loa ani Kīlauea navyše nevykazujú žiadnu zmenu v aktivite spojenej s týmito zemetraseniami. 

Pomerne časté seizmické roje

Podvodná sopka Kamaʻehuakanaloa však pomerne často vykazuje známky aktivity. Najenergetickejšia sekvencia zemetrasení sa vyskytla v júli až auguste 1996, ktorá zahŕňala viac ako 4 000 zemetrasení s takmer 300 väčšími udalosťami.

Naposledy sa seizmický roj pri sopke vyskytol 11. mája 2020, kedy bolo zaznamenaných 100 zemetrasení s 18 udalosťami v rozsahu M3,0 až 3,9.

Treba poznamenať, že na sopke Kama'ehuakanaloa, ktorej vrchol je asi 1 000 m pod hladinou mora, neexistujú žiadne funkčné monitorovacie nástroje. Všetky informácie o sopke v reálnom čase pochádzajú z pozemných seizmometrov na ostrove Havaj. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd