O pár dní bude Zem najďalej od Slnka. Nastáva afélium

Veronika Salayová

O pár dní nastáva tzv. afélium, čiže budeme od Slnka najďalej. Od Slnka budeme vzdialení o približne 5 miliónov kilometrov viac, ako keď sme k Slnku najbližšie.

Obežná dráha Zeme okolo Slnka je eliptická, čo znamená, že jej vzdialenosť od Slnka sa počas roka mení. V danom roku Zem prejde špeciálnym bodom dvakrát: jedným je afélium, keď je Zem najďalej od Slnka, a druhým je perihélium, keď je Zem k Slnku najbližšie.

Vo štvrtok 6. júla bude naša planéta Zem vzdialená od Slnka približne 152,1 milióna kilometrov, čo je približne o 5 miliónov kilometrov viac, ako keď sme k Slnku najbližšie.

Opakom je perihélium

V čase, keď sme k Slnku najbližšie, nastáva perihélium, čo sa vyskytuje každý rok v januári. V tom čase sme do Slnka vzdialení približne 147,1 milióna kilometrov.

Hoci by ste si mohli myslieť, že Zem by mala byť v zime ďalej od Slnka a v lete bližšie, na severnej pologuli je táto situácia práve opačná.

Tento jav je spôsobený tým, že zemská os je naklonená, vďaka čomu slnečné lúče dopadajú na Zem v rôznych uhloch počas roka.

Sme najďalej, no je najteplejšie

Zem sa teda 6. júla tohto roku ocitne v najvzdialenejšom bode svojej obežnej dráhy od Slnka, to však neznamená, že v tomto období bude chladnejšie. 

Naopak, počas letných mesiacov na severnej pologuli dopadajú slnečné lúče na povrch pod väčším uhlom, preto sú tieto mesiace u nás najteplejšie.

Táto zmena vzdialenosti teda výrazne neovplyvňuje klímu alebo počasie na Zemi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd