O pár hodín sa na Zem zrúti európsky satelit. Už sa vie, kam trosky dopadnú

O pár hodín sa na Zem zrúti európsky satelit. Už sa vie, kam trosky dopadnú
Veronika Sádovská

Všetky oči na oblohu, pretože dnes večer dopadne na Zem európsky satelit a poznáme už aj miesto, kam sa zrúti. Z jeho dopadu bude prebiehať aj živý prenos.

Dnes popoludní okolo 16. hodiny sa budú môcť mnohí rozlúčiť s európskym satelitom ERS-2, kedy poslednýkrát preletí nad Európou. Jeho pád je už dlhšie naplánovaný práve na dnešný deň, avšak kvôli viacerým okolnostiam miesto jeho dopadu nebolo známe. Dnes ho už poznáme.

Oznámila ho Európska vesmírna agentúra (ESA) príspevkom na platforme X, v ktorom zverejňuje mapy s trajektóriou, ktorú satelit prejde dnes večer letiac nad oblohou strednej Európy a južnej Európy.

 

„Satelit lietal nad Európou každý deň niekoľkokrát denne, ale je viditeľný voľným okom iba v období súmraku, keď je pozorovateľ v tme, pretože Slnko už kleslo za horizont a satelit je dostatočne vysoko na to, aby bol stále osvetlený slnečnými lúčmi,“ povedal pre ANSA Luciano Anselmo, odborník na vesmírnu dynamiku a výskumný pracovník na Inštitúte informačnej vedy a technológie "A. Faedo" CNR (Isti-Cnr).

Návrat do atmosféry

Podľa najnovších aktualizovaných predpovedí ESA je opätovný vstup do zemskej atmosféry naplánovaný na 21. februára o 16:41, „ale to, čo je v tejto situácii dôležité, nie je ani tak tento nominálny referenčný čas, ale okno neistoty, ktoré stále zostáva veľmi veľké, rovné takmer dvom hodinám, kvôli možným zmenám slnečnej aktivity, ktoré ovplyvňujú odpor, ktorý na satelit pôsobí.“

Väčšina satelitu ERS-2 zhorí pri vstupe do zemskej atmosféry. Miesto, kam dopadne sa nedá úplne presne určiť, avšak je pravdepodobné, že to bude niekde nad územím východným pobrežím centrálnej Afriky.

Pre tých, ktorí by chceli tento pád sledovať naživo, máme dobrú správu. Online živé vysielanie je už spustené.

Takto vyzerá trajektória jeho prechodu okolo Zeme počas dnešného dňa. V danom čase by sa mal nachádzať nad východnou Afrikou. Trosky, ktoré na povrch zeme dopadnú, budú však rozptýlené od seba aj stovky kilometrov na dĺžku a desiatky kilometrov na šírku.

 

Významný satelit

Satelit ERS-2 za 16 rokov svojej práce zhromaždil obrovské množstvo údajov o oceánoch, polárnych ľadovcoch a pôde, čo je užitočné aj na monitorovanie prírodných katastrof, ako sú zemetrasenia a záplavy.

Prístroj však dosiahol svoj dôchodkový vek a jeho koniec príde práve dnes.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd