O titul Strom roka bojovalo 12 stromov. Víťazom sa stal 700-ročný dub

Dominik Cenkner

Upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Presne to je cieľom ankety Strom roka, ktorú aj tento rok vyhlásila nadácia Ekopolis.

Tento rok sa konal už v poradí 18. ročník ankety, ktorá chce aj takýmto spôsobom zvýšiť povedomie ľudí o stromoch, ktoré sú dôležitou súčasťou našich životov.

Každý rok najskôr prebieha tzv. nominačné kolo, kde do súťaže môžu svoj strom prihlásiť nielen jednotlivci, ale napr. aj mestá, školy či ďalšie organizácie. Odborná komisia následne vyberie 12 finalistov, za ktorých môže hlasovať široká verejnosť.

V tomto ročníku bojovali o titul stromy z rôznych regiónov Slovenska. Medzi finalistami sme mohli nájsť napr. Hrušku obyčajnú, ktorá je jediným zachovalým solitérom, ktorý sa zachoval z pôvodného ovocného sadu pri Turčianskych Tepliciach, ale aj 700-ročný dub letný, ktorý rastie v Drnave v rožňavskom okrese.

Víťazom sa stal práve spomínaný dub z Drnavy. Ak by vedel rozprávať, možno by nám povedal o časoch, kedy na našom území upaľovali čarodejnice (1720). Víťazný strom si zaručil postup do celoeurópskeho finále ankety Európsky strom roka. Okrem toho však získa aj dôležitý dendrologický posudok a finančnú odmenu vo výške 300 € na ošetrenie.

Víťazom ankety Strom roka 2019 sa stala Oskoruša domáca, ktorá bola vysadená pravdepodobne ešte za čias Márie Terézie. Patrónom tejto ankety bol už po deviaty krát známy slovenský spevák Peter Lipa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd