Objavili nový strašidelný druh mravca. Dostane meno po postave z Harryho Pottera

Objavili nový strašidelný druh mravca. Dostane meno po postave z Harryho Pottera
Ema Bazhaykin

Novoobjavený druh mravca uprednostňuje život v temnote ako jeho menovec z Harryho Pottera. Po kom dostal tento mátožne bledý mravec meno?

Tento nevzhľadný mravec bol objavený hlboko pod zemou a za svoj strašidelný priezračný výzor si vyslúžil meno Leptanilla voldemort.

V temných hlbinách podzemia v Pilbare na severozápade Austrálie boli objavené len dva exempláre záhadného mravca. Majú mimoriadne štíhle telo, ako aj dlhé tenké tykadlá, nohy a ostré čeľuste.

 

Nezvyčajné telo mravca vyvolalé veľa otázok o tomto novom druhu, jedna vec je však istá: „Leptanilla voldemort je takmer určite dravec a hrôzostrašný lovec v temnotách,“ povedal Mark Wong, hlavný autor štúdie opisujúcej tento druh.

„Domnievame sa tak na základe predošlých pozorovaní špecifického loveckého správania u iných druhov mravcov Leptanilla, počas ktorých títo malí robotníci používali svoje ostré čeľuste a silné žihadlá na znehybnenie stonožiek predtým, ako preniesli svoje larvy. Stonožky žijúce v pôde boli pritom oveľa väčšie než oni,“ vysvetľuje Mark Wong.

Leptanilla voldemort
Leptanilla voldemort, foto: Mark K. L. Wong, Jane M. McRae

Leptanilla voldemort ešte len čaká na preskúmanie

Čo presne L. voldemort loví, nie je známe – ale stonožky, chrobáky a muchy určite patria medzi jeho jedálniček.

Leptanilla  je doposiaľ neprebádaný druh mravcov – patrí medzi ne asi len 60 známych druhov, ktoré tvoria malé kolónie, hniezdia a hľadajú potravu výlučne pod zemou. Mravce tohto druhu sú bledé, slepé a malinké. Merajú len 1 až 2 mm, sú ťažko polapiteľné a nedostatočne preskúmané.
 

V skutočnosti je  L. voldemort iba ďalším mravcom z rodu Leptanilla, ktorý bol kedy zdokumentovaný v Austrálii. Prvým je Leptanilla swani, ktorý bol opísaný v roku 1932 a odvtedy ho ledva spozorovali.

Až o storočie neskôr sa tento novoobjavený „strašidelný“ mravec pripojil k svojmu exkluzívnemu klubu. Počas ekologického prieskumu s cieľom zdokumentovať zvieratá žijúce pod zemou v Pilbare – jednom z najstarších povrchov na Zemi – vedci spustili sieť do 25-metrovej diery a zoškrabali boky v nádeji, že sa im podarí získať nejaké nové podzemné exempláre. A neboli sklamaní.

 

Hrdinov z Harryho Pottera nájdete v prírode viac

Vďaka svojej štíhlej postave sa L. voldemort  nepodobá žiadnemu inému druhu Leptanilla, okrem jedného, ​​ktorý sa vyskytuje v Iráne. Je takmer priesvitný, vďaka čomu ho prirovnali k „tomu, ktorého netreba menovať“. Prezývka vzdáva hold zápornej postave zo série kníh o Harrym Potterovi, lordovi Voldemortovi. Temný čarodejník je rovnako ako nový mravec štíhly, bledý a má rád tmu,“ píše vo svojej štúdii tím stojaci za objavom.

L. voldemort nie je prvým tvorom, ktorý odkazuje na čarodejnícky svet. Aj predtým už boli podivné zvieratá pomenované po najrôznejších ľuďoch, miestach a veciach z rozprávky – od dementorov až po triediaci klobúk.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd