Oblohu na východe Slovenska preťalo množstvo čiar. Podľa konšpirátorov išlo o chemtrails

Oblohu na východe Slovenska preťalo množstvo čiar. Podľa konšpirátorov išlo o chemtrails
Dominik Cenkner

Piatkové počasie na východe Slovenska bolo pekné, slnečné. Na oblohe prevládala len malá oblačnosť keď tu zrazu pozornosť viacerých obyvateľov upútali pomerne rovné čiary. Konšpirátori na reakciu nečakali príliš dlho - podľa nich ide o chemtrails. Aká je však pravda?

Obyvatelia na východe Slovenska mohli v piatok popoludní na oblohe pozorovať krásnu scenériu. Čiary vychádzajúce z lietadiel nie sú sami o sebe zaujímavé, avšak tentoraz ich na oblohe bolo viac ako obvykle.

V mestách Snina, Humenné, ale aj v ich okolí, množstvo čiar zaujalo viacero obyvateľov. Rovné čiary na oblohe si priam pýtali svoju pozornosť o to viac, že ich pekne osvetľovalo aj zapadajúce slnko. Sociálne siete boli zakrátko plné pekných záberov. 

Rovnako krátko však trvalo aj konšpirátorom, aby prišli s vysvetlením, čo sa to na oblohe vlastne dialo. Podľa nich išlo o chemtrails.

 

Chemtrails - známa konšpiračná teória

Podľa konšpiračnej teórie o chemtrails, ide o biele stopy za lietadlami plné chemikálií, vírusov, baktérií alebo plesní, ktoré sú zámerne vypúšťané do atmosféry. Tieto látky majú údajne rôzne účely, napríklad:

  • ovplyvňovať počasie, meniť zrážky, teplotu alebo veterné smery
  • oslabovať imunitný systém ľudí, spôsobovať alergie, rakovinu alebo iné choroby
  • ovplyvňovať ľudské správanie, myslenie alebo emócie pomocou elektromagnetických vĺn
  • skrývať mimozemskú aktivitu, UFO alebo tajné zbrane
  • slúžiť ako experimenty pre vojenské alebo vedecké účely

Konšpirátori tvrdia, že za touto operáciou stoja rôzne mocenské skupiny, napríklad vlády, armády, korporácie, tajné spoločnosti alebo dokonca mimozemšťania. Tieto skupiny majú údajne záujem ovládať svet, znižovať populáciu alebo pripravovať sa na apokalypsu.

„Chemtrails“ pozorovali aj nad Jasenovom
„Chemtrails“ pozorovali aj nad Jasenovom, Natália Turcovská

Kedy a kde táto konšpiračná teória vznikla?

Konšpiračná teória o chemtrails sa prvýkrát objavila v 90. rokoch minulého storočia v USA. Niektorí ľudia si začali všímať zmenu vo frekvencii a trvaní kondenzačných pruhov za lietadlami a začali sa pýtať na ich pôvod a účel.

V roku 1996 sa objavil dokument s názvom Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025, ktorý bol vypracovaný pre americké letectvo ako štúdia budúcich možností použitia počasia ako zbrane. Tento dokument bol nesprávne interpretovaný ako dôkaz existencie chemtrails.

O tri roky neskôr (1999) sa objavil ďalší dokument s názvom Aerosol Crimes, ktorý bol vypracovaný aktivistom Cliffom Carnicomom. Tento dokument obsahoval fotografie a analýzy vzoriek vzduchu a vody, ktoré údajne preukazovali prítomnosť chemických látok v chemtrails. Tento dokument sa stal základom pre mnohé ďalšie konšpiračné weby, knihy, filmy a organizácie, ktoré sa venovali téme chemtrails.

Konšpiračná teória o chemtrails sa rýchlo rozšírila po celom svete prostredníctvom internetu a sociálnych sietí. Mnohí ľudia začali sledovať oblohu, fotografovať a analyzovať stopy za lietadlami, protestovať proti chemtrails a žiadať vysvetlenie od vlád a inštitúcií. Niektorí sa dokonca snažili chrániť sa pred chemtrails pomocou rôznych metód. Skúšali napríklad nosiť masky, piť destilovanú vodu alebo používať špeciálne zariadenia.

 

Konšpirátori nepracujú s vedeckými faktami

Podľa viacerých vedcov, odborníkov a oficiálnych zdrojov je konšpiračná teória o chemtrails nezmyselná a neopodstatnená. Kondenzačné pruhy za lietadlami sú prirodzeným javom, ktorý je spôsobený fyzikálnymi a chemickými procesmi v atmosfére.

Nie sú to žiadne tajné chemické striekania, ale len vodná para a častice z výfukových plynov lietadiel. Niektoré argumenty, ktoré podporujú pravdu o kondenzačných pruhoch:

  • Kondenzačné pruhy sa tvoria už od začiatku leteckej dopravy. Existujú historické fotografie a dokumenty, ktoré to dokazujú.
  • Kondenzačné pruhy sa tvoria len v určitých podmienkach, ktoré závisia od teploty, vlhkosti, tlaku a rýchlosti vzduchu. Preto nie sú stopy za lietadlami stále rovnaké a niekedy sa rýchlo rozplynú, inokedy zostanú dlhšie na oblohe.
  • Kondenzačné pruhy nie sú jednotné, ale majú rôzne tvary, farby a hustoty. To je spôsobené rôznymi typmi lietadiel, motorov, palív a atmosférickými javmi, ako sú vietor, turbulencia alebo mraky.
  • Kondenzačné pruhy nie sú nebezpečné pre ľudské zdravie ani pre životné prostredie. Väčšina častíc z výfukových plynov lietadiel sa usadzuje na zemskom povrchu alebo sa rozptýli vo vyšších vrstvách atmosféry. Niektoré častice môžu mať malý vplyv na klímu alebo kvalitu vzduchu, ale nie sú porovnateľné s inými zdrojmi znečistenia.
  • Kondenzačné pruhy nie sú tajomstvom ani utajovanou operáciou. Existuje veľa vedeckých štúdií a publikácií, ktoré sa zaoberajú kondenzačnými pruhmi a ich vlastnosťami. Tiež existujú oficiálne vyhlásenia a stanoviská od vlád, organizácií a inštitúcií, ktoré popierajú existenciu chemtrails.

Keď teda nabudúce uvidíte čiary vychádzajúce z lietadiel, môžete ostať pokojní. Nejde o nič nebezpečné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd