Obľúbené Grécko sužujú ničivé horúčavy. Vyžiadali si dokonca už aj obete

Obľúbené Grécko sužujú ničivé horúčavy. Vyžiadali si dokonca už aj obete
Zuzana Macháčová

Masa horúceho vzduchu z Afriky priniesla do Grécka prvú tohtoročnú vlnu tropických horúčav. Úrady varujú obyvateľov a turistov pred nebezpečenstvom a prijímajú opatrenia na ochranu zdravia. Vysoké teploty si vyžiadali 3 obete a ďalší sú nezvestní.

Grécko čelí extrémnym horúčavám, ktoré majú tragické následky. Vyžiadali si už niekoľko úmrtí turistov. Grécko čakajú veľmi zložité podmienky počas letnej sezóny.

Teploty v Grécku presahujú +38 °C. Grécke úrady museli vydať prísne varovania pre obyvateľov aj návštevníkov, informuje britský portál The Independent.

Obľúbená turistická destinácia aktuálne zažíva najskoršiu zaznamenanú vlnu horúčav. Portál Euronews informuje, že teploty už tri dni po sebe presahujú +38 °C. V dôsledku vysokých teplôt museli zatvoriť hlavné turistické atrakcie vrátane historickej Akropoly v Aténach.

 

Keď návštevníci čakali v rade na túto pamiatku, tak odpadávali. Grécka vláda zvýšila výstrahu pred horúčavami na tretí stupeň a prosí obyvateľov, aby pracovali z domu a vyhýbali sa pobytu vonku.

Horúčavy si vyžiadali obete

Nezvestného holandského turistu našli v sobotu skoro ráno mŕtveho na gréckom ostrove Samos. S pomocou hasičského dronu našli v rokline asi 300 metrov od miesta, kde ho v nedeľu naposledy videli, telo 74-ročného turistu, ktorý v horúčave ťažko kráčal.

Na Kréte, 5. júna, zomrel na infarkt ďalší 67-ročný turista z Holandska. Miestne médiá uviedli, že príčinou jeho smrti bolo zlyhanie srdca v dôsledku vysokej teploty.

O deň neskôr, tiež na Kréte, zomrel pri prechádzke po prázdnej pláži 70-ročný turista z Francúzska. Vo štvrtok muž opustil svoj hotel na Kréte sám a našli ho mŕtveho neďaleko archeologického náleziska pri meste Malia, asi 30 kilometrov od Heraklionu

Ďalší nezvestní turisti

Grécke úrady stále pátrajú po najmenej štyroch ľuďoch, ktorí sa v posledných dňoch stratili. V piatok nahlásili nezvestnosť dvoch francúzskych turistiek na Sikinose, izolovanom ostrove v súostroví Kyklady v Egejskom mori s menej ako 400 obyvateľmi. Obe ženy vo veku 73 a 64 rokov odišli zo svojich hotelov, aby sa stretli.

Ďalšieho nezvestného nahlásil majiteľ hotela vo štvrtok. Ide o 70-ročného amerického turistu na malom ostrove Mathraki na severozápadnom cípe Grécka. Podľa medializovaných informácií silný vietor zabránil polícii a hasičskému zboru dostať sa na ostrov, aby začali pátrať po nezvestnej osobe.
 
Na ostrove Amorgos úrady stále pátrajú po 59-ročnom turistovi, ktorý bol nezvestný v utorok, keď sa počas veľmi horúceho dňa sám vybral na turistiku. 
 
Médiá informujú turistov o nebezpečenstvách turistiky v horúčavách. Teploty v celom Grécku boli v sobotu o viac ako 10 stupňov nižšie ako vo štvrtok, keď dosiahli takmer 45 stupňov. Od nedele by mali opäť stúpať.
Najvyššia teplota v Grécku 15.6.2024, zdroj: wetteronline
 
Vlna horúčav sa vyskytla v čase, keď Grécko zaznamenáva nárast turistov. Podľa prognóz Národnej banky Grécka sa očakáva, že počet turistov v prvom štvrťroku vzrastie o 24 % v porovnaní s minulým rokom. Skorý nástup horúčav spôsobený suchou zimou zvýšil riziko lesných požiarov, ktoré sú pre tento región opakovaným a ničivým problémom.
 
Grécka vláda prijíma aktívne opatrenia na riešenie týchto problémov. Premiér Kyriakos Mitsotakis diskutoval o opatreniach na zvládnutie prílevu turistov vrátane možného obmedzenia príchodov výletných lodí do obľúbených destinácií, ako je Santorini, ktoré zažíva silný pretlak turistov, píše Euronews.
 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd