Obľúbený slovenský ľadopád museli uzavrieť. Dôvodom je prudké oteplenie

Veronika Salayová

Obľúbený ľadopád v Kremnických vrchoch dnes preventívne uzavreli. Dôvodom je prudké oteplenie. 

Cez víkend sa na Slovensku začali výraznejšie dvíhať teploty, pričom v Hurbanove stúpla teplota až na rekordných +15,1 °C. Prílev veľmi teplého vzduchu sa nezastavil ani dnes, ba práve naopak, ešte sa zintenzívnil.

Prudké oteplenie tak spôsobuje výrazné topenie snehu a ľadu, najmä v severnej polovici nášho územia a v horských oblastiach, čomu napomáhajú aj zrážky, ktoré sa na severe objavujú a padajú vo forme dažďa. 

V dôsledku toho sa aktuálne dvíhajú vodné toky najmä na severe Slovenska. Niektoré z nich už dosahujú aj povodňové stupne. Napríklad Dovalovský potok už pod Tatrami dosiahol 2. SPA.

Ľad povoľuje

Oteplenie je dnes už citeľné a ľady povoľujú. Dnes predpoludním Horská služba v Kremnických vrchoch preventívne uzavrela turistickú atrakciu − ľadopád na Skalke, keďže hrozí, že budú padať kusy ľadu.

 

„Z dôvodu silného oteplenia sme museli ľadopád uzavrieť, hrozí nebezpečenstvo padajúceho ľadu,“ informuje Horská služba Kremnických vrchov.

Oteplenie na Slovensku však ešte nekončí a pravá zima je zatiaľ v nedohľadne. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd