„Diablova“ kométa vo vesmíre prudko explodovala. Teraz mieri k Zemi. Kedy ju uvidíme?

„Diablova“ kométa vo vesmíre prudko explodovala. Teraz mieri k Zemi. Kedy ju uvidíme?
Veronika Salayová

Astronómovia zistili, že tzv. „diablova“ kométa explodovala vo vesmíre a teraz sa približuje k Zemi. Čo treba očakávať?

Smerom k našej planéte mieri tzv. „diablova“ kométa, konkrétne ide o vesmírnu horninu s názvom 12P/Pons-Brooks. Kométa to má namierené k nám a o pár mesiacov ju budeme môcť vidieť na nočnej oblohe aj voľným okom. 

Najbližší prechod perihéliom nastane 21. apríla 2024 a najtesnejšie priblíženie k Zemi na vzdialenosť 232 miliónov km nastane 2. júna 2024. Astronómovia očakávajú, že kométa sa rozjasní na magnitúdu 4,5 a bude voľne viditeľná na oblohe.

Za posledné štyri mesiace vedci spozorovali na povrchu tejto kryovulkanickej kométy dva silné výbuchy. Odhodený materiál vytvoril na kométe charakteristické „rohy“ a aj preto dostala prívlastok „diablova“ kométa. 

Dva výbuchy kométy

Britská astronomická asociácia (BAA) oznámila detekciu veľkého výbuchu 5. októbra po tom, čo sa kométa stala mimoriadne jasnou. Počas nasledujúcich dní sa oblak plynu a prachu obklopujúci jadro kométy ešte viac rozšíril a vytvoril tvar podobný rohu. Predtým kométa vybuchla 20. júla.

Nie je vylúčené, že pri prelete vesmírom kométa ešte nevybuchne. Na jej povrchu totiž môžu nastať ešte ďalšie prudšie výbuchy, pretože kométu ovplyvní rastúce množstvo slnečného žiarenia tým, ako sa približuje smerom k Slnku. 

Opäť sa vráti až na konci storočia

Kométa 12P/Pons–Brooks je periodická kométa s obežnou dobou 71 rokov. Zodpovedá klasickej definícii kométy typu Halley s obežnou dobou medzi 20 a 200 rokmi a je tiež jednou z najjasnejších známych periodických komét, ktorá dosahuje absolútnu vizuálnu magnitúdu 5. 

Astronómovia sa domnievajú, že kométa môže byť materským telesom slabého decembrového meteorického roja Drakoníd, ktorý je aktívny približne od 29. novembra do 13. decembra.

Na záver dodáme, že ak prelet kométy v júni zmeškáte, zrejme ďalšieho preletu kométy už nebudete svedkom. „Diablova“ kométa sa opäť priblíži k našej planéte až v roku 2095. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd