Zdevastovaný ekosystém a obrovská „mŕtva zóna“. Aj takto sa prejavuje to El Niño

Zdevastovaný ekosystém a obrovská „mŕtva zóna“. Aj takto sa prejavuje to El Niño
Zuzana Macháčová

Rozkvet planktónu zdevastoval ekosystém pri pobreží Thajska. Veľká časť pobrežia sa zmenila na „mŕtvu zónu“ s veľmi zlými podmienkami pre živočíchov v oceáne.

Ako v stredu informovala agentúra Reuters, v Thajskom zálive v Juhočínskom mori došlo k rozkvetu planktónu. Vo vodách pri pobreží Thajska plávajú hrubé vrstvy mikroorganizmov. Podľa morských vedcov sa v niektorých regiónoch objavilo 10-krát viac planktónu ako zvyčajne. 

V regióne sa kvitnutie planktónu vyskytuje raz alebo dvakrát do roka. Zvyčajne trvá dva až tri dni.

Drobné mikroorganizmy uvoľňujú do vody toxíny, ktoré môžu byť škodlivé pre iné živé organizmy, navyše spotrebúvajú kyslík vo vode a blokujú slnečné žiarenie. Ide o tzv. „mŕtvu zónu“, ktorá je neschopná podporovať život rýb, kôrovcov a rastlín.

Viac ako 80 % postihnutých fariem

Tanusongov tím odhaduje, že v polovici postihnutej oblasti sa more zazelenalo. Avšak druhá polovica, bližšie k pobrežiu, znečistením zhnedla, informoval thajský denník The Nation. Neobvykle hrubá vrstva planktónu bola zaznamenaná pri pobreží provincie Chonburi, ktorá je známa svojimi mušľami.

Podľa miestneho rybárskeho zväzu bolo postihnutých 80 % z viac ako 260 tamojších fariem. Jeden z rybárov odhadol svoje straty na viac ako 12 000 eur. 

Môže za to El Niño

Príčina nezvyčajného kvitnutia nebola stanovená, no vedci sa domnievajú, že súvisí so znečistením vody a stúpajúcimi teplotami súvisiacimi so zmenou klímy. 

Ako predpokladajú, dôležitá môže byť aj prítomnosť fenoménu počasia El Niño. V rokoch 2019 až 2020, keď v Tichomorí panovali podmienky El Niño, sa v Thajskom zálive objavili dlho nevidené dinoflageláty druhu Noctiluca. Súčasnému rozkvetu dominujú práve oni.

„El Niño spôsobuje vyššiu teplotu mora. Všetko sa zhorší, ak nezmeníme, ako spravujeme zdroje, odpadové vody a ako žijeme,“ povedal Tanusong.

Agentúra Reuters pripomenula, že začiatkom tohto roka more kvôli rozkvetu planktónu vyplavilo tisíce mŕtvych rýb na pláž v južnom Thajsku. Zvýšená teplota mora taktiež zapríčinila úhyn tisícov rýb nájdených na plážach v Texase.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd