Obrovské nešťastie: Najsilnejšie zemetrasenie za 100 rokov v Maroku má už viac ako 600 obetí. Prečo k tomu došlo?

Obrovské nešťastie: Najsilnejšie zemetrasenie za 100 rokov v Maroku má už viac ako 600 obetí. Prečo k tomu došlo?
Veronika Sádovská

Počet obetí zemetrasenia v Maroku sa podľa najnovších informácií prudko zvýšil. Katastrofa obrovských rozmerov ešte nepovedala posledné slovo.

V soboru ráno kompetentné úrady informovali o rapídnom zvýšení počtu obetí silného zemetrasenia v Maroku.

Je ich najmenej 632. Úrady tiež uviedli, že počet zranených osôb dosiahol 329 obyvateľov. Žiaľ, je možné, že počet obetí ešte výrazne narastie, po tom, čo len pred pár hodinami služby hlásili 296 mŕtvych a 153 zranených.

Silné a nebezpečné zemetrasenie

Národné centrum pre vedecký a technický výskum (CNRST) so sídlom v Rabate uviedlo, že zem sa triasla o 23:11 miestneho času a magnitúda bola pôvodne odhadovaná na 7.2, potom oficiálne stanovená na 6.8. 

Hypocentrum zemetrasenia bolo v hĺbke 18,5 kilometra, takže bolo dosť plytké. Napriek obrovským škodám a ľudským obetiam je toto zemetrasenie asi 30x slabšie k akému došlo v Turecku.

Odborníci z amerického Národného geologického prieskumu (USGS), ktorých cituje CNN, uviedli, že išlo o najsilnejšie zemetrasenie zaznamenané v tejto krajine za posledných najmenej 100 rokov.

Prečo bolo také ničivé?

Príčinou takého veľkého počtu obetí je aj infraštruktúra mesta Marakéš a hlavne jeho historického centra, ktoré patrí do UNESCO. Budovy sú nevystužené a tak ľahko podľahnú otrasom. Najsilnejšie zemetrasenie zaznamenalo Maroko zatiaľ v roku 1960, keď zabilo okolo 12 000 ľudí.

Podľa odborníkov to ale mohlo byť ešte oveľa horšie, ak by epicentrum bolo ešte bližšie pri Marakéši. Oblasť je seizmicky aktívna, keďže sa tu stretáva euroázijská a africká tektonická doska.

Hrozia ďalšie otrasy

Podľa odborníkov peklo ešte neskončilo a hrozia ďalšie silné otrasy. Podľa iných však bolo toto zemetrasenie ešte len predzvesťou ďalšieho silnejšieho. Nasledujúce hodiny a dni nám teda dajú odpoveď. Isté je, že ide o nešťastie, ktoré v tejto oblasti nemá obdobu.

Situáciu budeme naďalej sledovať a správy aktualizovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd