Obrovské nešťastie: Zosuv pôdy pochoval 300 ľudí

Obrovské nešťastie: Zosuv pôdy pochoval 300 ľudí
Ema Bazhaykin

Viac než tristo ľudí a vyše tisíc domov zostalo uväznených po masívnom zosuve pôdy. Z dediny nezostalo nič, len skaly a špina.

Masívny zosuv pôdy, ku ktorému došlo v piatok 25. mája v ranných hodinách, po sebe zanechal obrovské škody a o život pravdepodobne pripravil viac než 300 ľudí. 

K nešťastiu došlo v odľahlej dedinke Kaokalam v severnej časti prímorského štátu Papua-Nová Guinea, približne 600 km od hlavného mesta Port Moresby. Pôda podľa Reuters pochovala viac než 300 ľudí a zničila 1 182 obydlí, pátranie po preživších však naďalej pokračuje. Zosuv spôsobil škody aj v ďalších šiestich dedinách, ktoré sa nachádzajú v okolí. 

Náročná záchranná akcia

Na pátraní po osobách sa aktuálne podieľajú mnohé austrálske záchranné tímy. Operácia prebieha vo veľmi ťažkých podmienkach – zosuv pôdy zablokoval cesty vedúce k miestu nešťastia, takže do dedín sa dá dostať len vrtuľníkom. Niektoré dediny pôda zasypala spolu s hospodárskymi zvieratami, ktoré boli hlavným zdrojom príjmov obyvateľov regiónu.

Spoločnosť Australian Broadcasting Corp v sobotu informovala, že z oblasti sa podarilo vytiahnuť štyri telá po tom, čo sa záchranné tímy dostali do riedko obývanej oblasti, kde sa očakáva nárast počtu obetí. Dedinčania v snahe utiecť pred nešťastím či hľadať preživších šplhali po skalách, vyvrátených stromoch a kopách hliny.

Obyvatelia hľadajú preživších uväznených pod pôdou
Obyvatelia hľadajú preživších uväznených pod pôdou, foto: CNN

„Nič tam nebolo, len skaly a špina. Žiadni ľudia, žiadne domy,“ povedal jeden zo svedkov nešťastia.

V piatok premiér Papuy-Novej Guiney James Marape uviedol, že pri obnove po katastrofe pomáha armáda v spolupráci s Ministerstvom práce a diaľníc. Pomoc je koordinovaná za účasti miestnych orgánov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd