Obrovské škody po búrke. Zrútila sa aj veža kostola

Veronika Sádovská

Búrky naberajú na sile nielen u nás, ale aj v ďalších európskych krajinách a prinášajú viaceré nebezpečné javy. Zrútila sa aj veža kostola a špekuluje sa, že je za tým tornádo. Možností, čo to spôsobilo je viac.

Búrky dnes sprevádzajú viaceré nebezpečné javy a to prívalové zrážky, krúpy, ale aj silný vietor. Práve ten spôsobil obrovské škody ako polámané stromy a konáre, popadané škridly zo striech či zničenú celú vežu kostola.

To či išlo o tornádo alebo downburst je aktuálne v štádiu zisťovania. Isté však je, že škody sú obrovské a nie je isté či sa niekto pri tejto udalosti nezranil.

 
 

Silný vietor páchal škody

Silný nápor vetra spôsobil dnes popoludní vážne škody v Hagene v Severnom Porýní-Vestfálsku. Toto nemecké mesto bolo po búrke doslova pokryté stromami, škridlami zo striech a silný náraz nevydržala ani strecha kostola.

Kostol svätej Alžbety v Hagene bol veľmi poškodený, uviedol fotoreportér agentúry dpa. „Veža kostola bola vytrhnutá z kotviska a doslova odhodená na ulicu.“

„Nemôžem tomu uveriť,“ povedal miestny kňaz Dieter Aufenanger. Podľa prvotných zistení sa nikto nezranil. Teraz musí komunita zorganizovať upratovacie práce, povedal. Kostol z roku 1927 bol po druhej svetovej vojne prestavaný.

Búrka sa začala okolo 16:00 a vietor sa prehnal niektorými štvrťami a časťami centra mesta. Poškodené boli strechy domov a popadalo množstvo stromov. Zasiahnuté boli najmä štvrte Berchum, Emst a centrum Hagenu. Podľa „Westfalenpost“ bola nameraná rýchlosť vetra 117 kilometrov za hodinu a bolo podozrenie na tornádo.

Nasadených je veľa profesionálnych a dobrovoľných hasičských zborov. Hasičský zbor prosí, aby obyvatelia už kvôli následkom silného vetra nevolali na tiesňovú linku, keďže riadiace stredisko je preťažené. Zatiaľ nie je známe, či bol niekto zranený.

 

Tornádo, či microburst

Tento nezvyčajne silný vietor nevznikol len tak. Vysvetlení, čo sa mohlo stať je viacero. Bezprostredne po incidente sa skloňovala pravdepodobnosť zosadnutia tornáda, neskôr sa ale začalo špekulovať o ďalších dôvodoch takto silného vetra.

Prvým z nich je jav známy ako microburst či downburst. Mimo tornád bývajú silné konvektívne búrky sprevádzané ďalšími extrémnymi "veternými" javmi, ktoré môžu spôsobiť značné hmotné škody. Ide o tzv. downburst či microburst.

Vznikajú vtedy, ak zostupný prúd v búrke prudko dopadne na zemský povrch. Po dopade sa začne prudko „rozlievať“ do okolia dopadu, predovšetkým v smere postupu búrky. A práve na prednom čele rozlievajúceho sa downburstu potom dochádza k najprudším nárazom vetra.

Downburst je väčšinou krátkodobou záležitosťou – na konkrétnu lokalitu môže pôsobiť 5 až 10 minút, ako jav môže trvať o niečo dlhšie. Microburst je jeho menšou variantou. Avšak obidva javy hoci sú krátke, môžu spôsobiť obrovské škody. To ako to vyzeralo v Hagene si môžete pozrieť v galérii pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd