Obyvateľov kanadskej Alberty vydesil obrovský vír. Nešlo o tornádo, ale zrejme o landspout. V čom je rozdiel?

Dominik Cenkner

Keď niečo vyzerá ako tornádo, správa sa to ako tornádo, ešte to neznamená, že je to tornádo. Príkladom toho je aj vzdušný vír, ktorý sa podaril zachytiť obyvateľom kanadskej Alberty.

Sociálne siete sú skvelým miestom, kde viete nájsť množstvo zaujímavých videí či obrázkov. Medzi to určite môžeme zaradiť aj zábery, ktoré kolujú na známom TikToku. 

Jeden z obyvateľov kanadskej provincie Alberta zachytil ešte koncom mája obrovský vzdušný vír, ktorý nápadne pripomínal tornádo. Toto označenie použil aj ako hashtag, pre rýchlejšie nájdenie videa. 

Z meteorologického hľadiska však nie je tornádo ako tornádo. Aj keď v tomto prípade je to ťažké určiť, s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o landspout. V čom je rozdiel?

@stormjunkie May 31st, 2023 Alberta, Canada Amazing land spout tornado caught on camera! #tornado #storm #weather #landspout #canada ♬ original sound - Stormjunkie

Tornádo vs. landspout

Typické tornádo, ktoré si predstavíte, keď niekto povie „tornádo“, je obrovský špirálovitý stĺp vzduchu. Ten zvyčajne spája zem so zlovestným oblakom. Tornáda aj landspouty zodpovedajú tomuto opisu, ale obe víry vznikajú za iných podmienok. 

Supercelárne búrky dosahujú takú výšku, že sa dostanú do rôznych úrovní atmosféry, kde vietor môže mať rôznu rýchlosť. Väčšinu času vietor prúdi v rovnakom všeobecnom smere, ale raz za čas môže vietor zmeniť smer, keď sa dostane vyššie.

V niektorých prípadoch začne vietor otáčať s bunkami búrok, čím vlastne vznikne rotujúca búrka. Nakoniec sa táto rotácia môže stať takou intenzívnou, že sa celý stĺp vzduchu začne pohybovať smerom k zemi. Keď sa tento vír spojí so zemou, oficiálne ide o tornádo.

Landspout je vzdušný vír, ktorý sa tvorí v blízkosti zemského povrchu, zvyčajne pod oblakom typu Kumulus alebo búrkou. Na rozdiel od typického tornáda nemá landspout spojenie s rotujúcou základňou oblaku, ale skôr s víriacim stĺpom vzduchu, ktorý stúpa od zeme. Zvyčajne sú slabšie a trvajú kratšie ako bežné tornáda.

Landspout nie je „prachový diabol“

Landspouty sa často zamieňajú s prachovými diablami, čo sú tiež rotujúce stĺpy vzduchu, ale nie sú spojené s mrakmi alebo búrkami. Prachový diabol vznikne, keď horúci vzduch pri povrchu stúpa a stretáva sa s chladnejším vzduchom vo výške, čím sa vytvára vír. O „dust devil“ sme písali napr. aj v máji tohto roka. Vír vtedy „pohltil“ chlapca pri basebalovom zápase. 

Landspouty sa niekedy nazývajú „tornáda za jasného počasia“, pretože sa môžu vyskytnúť v relatívne pokojných podmienkach, bez silných búrok alebo bleskov. To však neznamená, že sú neškodné. Môžu totiž vyvolať vietor s rýchlosťou až 200 km/h, ktorý môže zdvíhať predmety, poškodzovať budovy a zraňovať ľudí.

V niektorých prípadoch je ich ťažké spozorovať, pretože môžu mať tenký alebo priehľadný lievik, alebo vôbec žiadny viditeľný lievik. Preto je dôležité všímať si poveternostné podmienky a príznaky vzniku landspoutu, ako sú tmavé mraky, víriaci prach alebo úlomky na zemi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd