Obyvateľov Maroka v nedeľu vystrašilo až 6 ďalších zemetrasení. Počet obetí naďalej stúpa

Dominik Cenkner

Maroko sa zobudilo do tretieho dňa po ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo najmä odľahlé horské regióny. Zem sa však v tejto tragédiou postihnutej krajine triasla aj v priebehu nedele.

Záchranári naďalej aktualizujú počet obetí po ničivom zemetrasení. V nedeľu večer ich bolo oficiálne potvrdených 2122. Ďalších najmenej 2421 ľudí utrpelo zranenia.

Tieto čísla však budú naďalej rásť. Už teraz je zrejmé, že Maroko zasiahlo najsilnejšie a najhoršie zemetrasenie za posledných 100 rokov. 

Pripomeňme, že k prvému zemetraseniu došlo v noci z piatka na sobotu. Malo silu 6,8 magnitúdy.

V Maroku sa zem triasla aj v nedeľu

Zdrvení preživší obrovského nešťastia doslova nevedia čo skôr. Riešiť, kde prečkať ďalšiu noc alebo oplakávať svojich mŕtvych príbuzných, je pre nich len začiatok. 

Aby toho nebolo málo, obyvateľov Maroka v nedeľu vystrašili ďalšie zemetrasenia. Podľa Európskeho-Stredomorského seizmologického strediska ich bolo celkom 6. 

Nedeľné zemetrasenia v Maroku:

  • 02:42 h nášho času, sila 3,0 magnitúdy
  • 03:56 h nášho času, sila 2,4 magnitúdy
  • 08:36 h nášho času, sila 3,2 magnitúdy
  • 10:00 h nášho času, sila 4,2 magnitúdy
  • 16:38 h nášho času, sila 3,6 magnitúdy
  • 18:19 h nášho času, sila 3,5 magnitúdy
Grafické znázornenie nedeľných zemetrasení v Maroku, zdroj: emsc.eu
Grafické znázornenie nedeľných zemetrasení v Maroku, zdroj: emsc.eu

Maroko čaká so zahraničnou pomocou

Marocká armáda zmobilizovala pátracie a záchranné tímy a kráľ Muhammad VI. nariadil poslať ľuďom pripraveným o domovy vodu, prídely potravín a prístrešia. Niektorí obyvatelia sa však na sociálnych sieťach sťažovali na to, že vláda neumožňuje väčšiu pomoc so zahraničia. Informovala o tom TASR.

Maroko dosiaľ oficiálne nepožiadalo o medzinárodnú pomoc, ako to urobilo Turecko už niekoľko hodín po masívnom zemetrasení z tohto roka, uviedli humanitárne organizácie. Ponuky pomoci pritom prichádzali z celého sveta.

Podľa Záchranárov bez hraníc sa na platforme OSN zaregistrovalo približne 100 tímov s celkovo 3500 záchranármi pripravenými vyraziť do Maroka, keď ich o to požiadajú. Do Marrákeša však dorazil španielsky pátrací a záchranný tím a na ceste bola aj skupina záchranárov z francúzskeho Nice.

Doplňme, že Francúzsko potvrdilo smrť štyroch svojich občanov pri zemetrasení. Okrem toho ponúkli francúzske mestá humanitárnu pomoc za viac ako dva milióny eur.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd