Obyvateľov na východe Slovenska stále trápi smog. Aké opatrenia treba dodržiavať?

Dominik Cenkner

V týchto dňoch na Slovensku prevláda stabilné teplé jesenné počasie. Inverzný charakter počasia síce prináša pekné počasie, ale kvalita vzduchu, ktorý dýchame sa zhoršuje.

Na väčšine nášho územia v posledných dňoch prevláda zhoršená kvalita vzduchu. Najhoršia situácia je na východe Slovenska.

Od štvrtka 28. októbra od polnoci až do odvolania platí upozornenie o smogovej situácii Slovenského hydrometeorologického ústavu, konkrétne odboru Monitorovanie kvality ovzdušia, pre obec Veľká Ida a okolie. Ide o oblasť v košickej kotline, konkrétne v okrese Košice-okolie.

Nepriaznivá situácia by mala zotrvať zrejme až do utorka 2. novembra. Vtedy by mohlo aj v tejto oblasti pršať, čo by kvalitu vzduchu mohlo zlepšiť.

Podľa meteorológov, príčinou smogovej situácie sú vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z priemyselných zdrojov. Pre informáciu, nachádza sa tam aj závod spoločnosti U. S. Steel Košice.

Pozor by si mali dať viaceré skupiny osôb

Ako vyplýva zo správy SHMÚ, k najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej
a srdcovo cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

Akútne účinky sa môžu prejavovať vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla. Prejavmi však môže byť aj pocit tlaku na prsiach, kašeľ či bolesti hlavy.

Chronické účinky sa môžu prejavovať až zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu či poruchami odolnosti organizmu.

Aké opatrenia dodržiavať?

Meteorológovia radia v oblastiach, v ktorých platí upozornenie, dodržiavať nasledujúce opatrenia. Ide o obmedzenie pobytu vonku, skrátenie vetrania obytných miestností či obmedzenie fyzickej námahy vonku spolu so športovými aktivitami.

Problémom s kvalitou ovzdušia je však potrebné predchádzať dlhodobo. Podľa meteorológov preto platia tieto zásady:

  • Nespaľovať odpad, vrátane odpadového dreva (nábytok, okná a pod.), vznikajú pritom okrem PM10 aj ďalšie toxické látky.
  • V prípade kúrenia drevom používať drevo dobre vysušené (malo by sa sušiť 1-2 roky)
  • Udržovať spaľovanie paliva pokiaľ možno v optimálnych podmienkach:
    • Pravidelne čistiť kotol a komín
    • Prikladať radšej častejšie po menších dávkach
    • Nastaviť regulačné klapky tak, aby mal vzduch prístup k palivu, nedusiť oheň
    • Ak je to možné, udržovať teplotu za kotlom medzi 150-250°C
  • Pokiaľ je to možné, vymeniť staré spaľovacie zariadenie za moderný kotol s nízkymi emisiami škodlivých látok.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd