Oceán vyplavil na breh veľké zviera. O čo išlo?

Oceán vyplavil na breh veľké zviera. O čo išlo?
Zuzana Macháčová

V nedeľu na breh vyplavilo obrovské zviera, ktoré neďaleko pláže zomrelo. Dostať sa k nemu a pomôcť mu bolo príliš ťažké kvôli silnému vetru a vysokým vlnám. Prečo zviera skončilo v takých plytkých vodách, nie je známe.

Veľryba uviazla v nedeľu pri pobreží mesta Venice na západe Floridy. Špecialisti potom určili, že ide o 13-metrového samca vorvaňa tuponosého. Zviera sa nachádzalo niekoľko desiatok metrov od pobrežia.

 
Záchranári chceli vorvaňovi podať sedatívum, no – ako vysvetlili – pre silný vietor a vysoké vlny bolo dostať sa k nemu príliš nebezpečné. Dospeli k záveru, že najlepším riešením by bolo urobiť ďalší pokus pomôcť zvieraťu v pondelok, keď budú priaznivejšie poveternostné podmienky. 
 
Miestna polícia informovala, že v nedeľu večer miestneho času bola veľryba stále nažive, no mala ťažkosti s dýchaním.

Vorvaň neprežil

V pondelok ráno predstavitelia amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) uviedli, že veľryba uhynula. Na breh ju museli vytiahnuť pomocou ťažkej techniky.

 

Prečo vorvaň tuponosý skončil v takých plytkých vodách, nie je známe. U zvieraťa bude vykonaná pitva. Zistenie príčiny jeho smrti bude pravdepodobne trvať niekoľko týždňov.

V decembri minulého roka bol pri pobreží Austrálie spozorovaný zástupca druhu, ktorý bol vyhodnotený ako „nezvyčajný a nebezpečný“. Napriek opatreniam, ktoré podnikli úrady, zviera nedokázalo samo odplávať do hlbších vôd. 

Vorvaň tuponosý (lat. Physeter macrocephalus ) sa v dôsledku nadmerného lovu považuje za ohrozený druh. Samce môžu dorásť do dĺžky 16 metrov a samice do 11 metrov. Ide o najväčšieho z radu ozubených veľrýb a o najväčšieho zubatého dravca. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd