Ochrana klímy má svoje riziká. Zavraždených je už takmer 2 000 ochrancov prírody

Ochrana klímy má svoje riziká. Zavraždených je už takmer 2 000 ochrancov prírody
Veronika Sádovská

Ochrana prírody môže ľudí stáť život. Vyplýva to z dát Organizácie Global Witness. Obetí je viac než dosť.

Podľa zmienenej organizácie Global Witness bolo za posledné desaťročie zavraždených pri ochrane prírody takmer 2 000 ľudí.

Najčastejšie zomierajú domorodí obyvatelia

Najčastejšie, až v jednej tretine prípadov, išlo o domorodcov chrániacich miesta, ktoré žijú pred developermi a veľkými korporáciami či ilegálnym výrubom lesov. Chránia svoje domovy, zdroje pitnej vody, okolité pralesy a podobne.

Líder domorodých obyvateľov Leonardo Iza, prezident Konfederácie ekvádorských domorodých národov, pripomína napríklad Josého Tendetzu, ktorého našli mŕtveho predtým ako mal odcestovať na klimatický summit OSN a chcel podať šťažnosť na chystaný stavebný projekt.

„Mňa už sa už tiež pokúsili zabiť. Zaútočili na moje auto, mal som ho posiate guľkami. Moje deti sa ma stále pýtajú: Tati, oni ťa zabijú?" povedal Iza.

Aj Európa je na tom horšie

Najhoršia situácia je v Latinskej Amerike, Európa je na tom lepšie. Avšak aj tu už stúpa počet zabitých ochrancov prírody. Postup voči enviromentálnym aktivistom začína byť prísnejší.

Veľká väčšina ľudí ich vníma negatívne práve kvôli protestom, blokovaniam ciest či útokom na umelecká diela či historické monumenty.

K týmto protestom sa vyjadril aj klimatológ ČHMÚ Radim Tolasz: „Chápem, že niektoré skupiny obyvateľstva si myslia, že je to to posledné, co môžu urobiť, pretože iné možnosti nemajú. Ale v momente, kedy začnú obmedzovať inú časť obyvateľstva, napr. tých, ktorí jazdia autom – to je v poslednej dobe veľmi moderné, že sa blokujú cesty – tak to stavia verejnosť aj proti klimatológom ako takým.“

A teda rešpekt k ľuďom, ktorí sa zaoberajú klímou je pri ochrane prírody kľúčový.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd