Od dnes sa začne ochladzovať. Prídu mrazy a na severe bude padať aj sn

Peter Minárik
Cez naše územie aktuálne postupuje studený front. Za ním k nám prenikne chladnejší vzduch, ktorý prinesie teplotne podpriemerné dni.

Cez naše územie začal postupovať studený front. Ten počas dnešného dňa prinesie na celé naše územie prevažne oblačné počasie, ale zrážky sa vyskytnú predovšetkým na severe územia. Celodenný dážď však nečakajte. Od severozápadu sa začne už popoludní oblačnosť zmenšovať a výraznejšie sa bude ochladzovať. 

Na severe len do +5°C a aj snehové vločky

Zatiaľ čo dnešné maximálne teploty sa na našom území budú pohybovať od +6 do +12°C, tak zajtrajšie teploty už budú výrazne nižšie. Maximálne teploty na našom území vystúpia na +4 až +10°C, ale na severe v oblasti Spiša, Oravy a Liptova bude len od nuly do +5°C. 

Počas zajtrajšieho dňa na našom území zavládne prevažne jasné až polooblačné počasie. Na severe však bude situácia o niečo iná. Prejavovať sa tu bude vlhšie, severozápadné prúdenie z oblasti Severného mora, ktoré tu prinesie prehánky. Tie by mali byť od výšky 500 metrov, v krajných severných okresoch aj v nižších polohách vo forme snehu.

Snehovú nádielku však nečakajte. Sneženie nebude výrazné a sneh sa nebude ani držať. Iná situácia bude kúsok za našimi hranicami. Novú snehovú nádielku do piatka očakávajú vo východnej Európe, ale aj na východe Poľska.

Prídu mrazy a teploty poklesnú k -10°C

Prílev studeného vzduchu nad naše územie vyvrcholí v piatok. Teploty počas dňa budú podobné ako vo štvrtok, ale ráno budeme potrebovať poriadne teplé oblečenie. Na mnohých miestach sa totiž očakáva mráz. V piatok ráno sa teploty na našom území budú pohybovať len od 0 do -5°C, ale v dolinách a v kotlinách môžu teploty klesať až k -10°C. Na západnom Slovensku sa očakávajú teploty okolo nuly s maximami do +2°C.

Oteplenie príde cez víkend a bude výrazné

Počasie sa v priebehu nasledujúceho víkendu výrazne zmení. Zatiaľ čo do piatka bude nad naše územie zatekať chladnejšia vzduchová hmota, tak počas víkendu začne do našej oblasti prúdiť veľmi teplý vzduch až z Afriky.

Nad západným Slovenskom sa v nedeľu a v pondelok bude nachádzať najteplejšia vzduchová hmota s teplotou vo výške 1500 m n.m. aj nad +10°C.

V nižších polohách by sa tak teploty mohli šplhať až nad hranicu +15°C a aktuálne výstupy numerických modelov očakávajú možné maximá až okolo +19°C. Do nedele je však ďaleko a či nás skutočne čaká veľmi teplý prelom týždňov upresníme v nasledujúcich dňoch.

Podrobnejšie o možnom oteplení sa dočítate TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd