Od dnes zálohujeme PET fľaše a plechovky. Aké sú pravidlá, ktoré treba dodržať?

Dominik Cenkner

S novým rokom sa na Slovensku zavádza zálohovanie plechoviek a plastových fliaš od rôznych nápojov. Aké pravidlá pri tom platia vám prezradíme v tomto článku.

O tom, že táto novinka sa u nás zavádza, mnohí ani netušia. Nesprevádza ju masívnejšia kampaň, ktorá by ľuďom celý proces priblížila.

V konečnom dôsledku však nejde o nič zložité. Stačí poznať nasledujúce pravidlá.

Čo sa vlastne zálohuje?

Od dnešného dňa sa budú zálohovať všetky jednorazové obaly a nápoje z plastu a kovu, ktorých objem je v rozmedzí od 0,1 do 3 litrov vrátane. Týkať sa to bude sladených nápojov, nesýtených sladených nápojov, minerálnych vôd, pramenitých vôd, dojčenských vôd.

V zozname sa pritom nachádzajú aj ochutené vody, ovocné šťavy, nektáre, ovocné nápoje, ľadové čaje, športové nápoje, energetické nápoje, pivo, cider, perry, radler a ovocné víno. Nezálohujú sa obaly od mlieka, olejov, sirupov a tvrdého alkoholu.

Platí, že zálohovať sa budú obaly, ktoré sú označené veľkým písmenom Z, ktoré nájdete pri čiarovom kóde produktu. Staršie obaly, ktoré takto ešte nie sú označené, patria stále do žltého kontajnera, teda zálohovať ich nemožno.

Ako celý proces funguje?

V obchode si nakúpite vyššie spomenutý tovar, ktorý spotrebujete. V tomto bode je dôležité upozornenie, že použitý obal nestláčame. Spraví to až stroj, poprípade poverený pracovník v obchode.

Ďalším pravidlom je to, že obal nemusíte vrátiť do obchodu, v ktorom ste ho aj zakúpili. Pokojne ich môžete vrátiť v ktoromkoľvek obchode, ktorý sa zapojil do zálohového systému.

Aktuálne je to vyše 2 000 obchodov. Zálohu vám potom vrátia v hotovosti alebo vám peniaze odrátajú z ďalšieho nákupu. Za každý obal je to 0,15 €.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd