Od extrémnych horúčav si počas víkendu oddýchneme. A to najmä počas soboty

Dominik Cenkner

Počasie nad našim územím už v piatok začal ovplyvňovať studený front. Ten k nám priniesol početné búrky, ale najmä ochladenie, ktoré pocítime dnes a v priebehu nedele.

Uplynulé hodiny boli poriadne búrlivé. Prvé búrky sa na Slovensku začali tvoriť už v piatok popoludní. Výraznejšia vlna búrok dorazila vo večerných hodinách.

Najskôr zasiahla Záhorie a Myjavsko, kde sa pri búrkach vyskytovali aj väčšie krúpy. Búrky sa potom začali presúvať ďalej na severovýchod.

V nočných hodinách úradovali najmä v Žilinskom kraji. Búrky však zaznamenali aj na východe, napr. v okolí obce Malá Tŕňa v okrese Trebišov, či na strednom Slovensku.

Počasie počas soboty

To dnes bude ovplyvňovať brázda nízkeho tlaku vzduchu, v ktorej bude od západu postupovať zvlnený studený front. Za ním sa k nám rozšíri tlaková výš od západu.

Sobota preto prinesie zväčša polooblačné až oblačné počasie. Len na západe bude popoludní oblačnosti menej.

Miestami ešte treba počítať s prehánkami a dažďom, ojedinele aj s búrkami, ktoré môžu byť intenzívne a padať pri nich budú aj krúpy.

Oproti predchádzajúcim dňom sa ochladí, mrazivé teploty ale nečakajte. Dnešné maximá sa budú pohybovať v rozmedzí od +28 °C do +34. Na severe bude chladnejšie, a to od +21 °C do +27 °C.

zdroj: imeteo.sk
zdroj: imeteo.sk

Fúkať bude prevažne severozápadný vietor 3 až 9 m/s, v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s. Na strednom Slovensku miestami slabý vietor.

V nedeľu bude podobne

Počas nedele oblakov ubudne. Pri zväčša jasnej až polooblačnej oblohe vystúpia teploty na +30 °C až +34 °C.

Pri prechodne zväčšenej oblačnosti bude treba miestami počítať s prehánkami. Búrky by sa však už vyskytovať nemali.

Ochladenie, ktoré nás neschladí

Ochladenie počas tohto víkendu bude miestami poriadne výrazné, a to najmä na východe Slovenska, kde sa teploty v posledných dňoch šplhali najvyššie. Stále však bude pomerne teplo.

Výraznejšie ochladenie sa očakáva až v závere budúceho týždňa. V ďalších dňoch vás o ňom budeme informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd