Od juhu PRÁVE prichádza sneženie. Problémy prídu postupne. Pozrite si, ktoré oblasti zasype najviac

Od juhu PRÁVE prichádza sneženie. Problémy prídu postupne. Pozrite si, ktoré oblasti zasype najviac
Peter Minárik

Dnešný deň prinesie na naše územie ďalšie zhoršenie počasia. Postará sa o to frontálna vlna, ktorá na takmer celé naše územie prinesie zrážky, ktoré budú väčšinou snehové a sneh bude spôsobovať problémy.

Včera na našom území panovalo pokojné a miestami aj slnečné počasie, no dnes nás čaká opäť horšie počasie a postupne bude počasie aj nepriaznivé. Situácia je zatiaľ pokojná, no to sa už čoskoro zmení a problémy prinesie ďalšia vlna sneženia.

Počasie totiž v priebehu dnešného dňa ovplyvní frontálna vlna, ktorá práve v týchto chvíľach začína ovplyvňovať počasie na našom území od juhu.

Začína snežiť, no počas dňa bude sneženie výraznejšie a začne spôsobovať problémy. Tie však obídu západné Slovensko, kde sa dokonca objavia zrážky kvapalné.

Sneženie naberie na sile popoludní

Zrážky sa v nadchádzajúcich hodinách rozšíria od juhu postupne nad celé naše územie, pričom ťažisko sneženia bude na juhu a východe krajiny.

Najviac snehu tak opäť napadne v lokalitách, ktoré už v utorok zasiahla prvá snehová kalamita. Snežiť bude aj na západnom Slovensku, no počas dňa sa v južnej časti Podunajskej nížiny začnú objavovať aj zrážky kvapalné.

Problémy na našom území začnú už okolo poludnia, kedy budú viaceré cesty pokryté čerstvým snehom a začnú byť šmykľavé. Snehová pokrývka sa bude udržiavať, nakoľko na väčšine územia bude mrznúť alebo bude slabo pod bodom mrazu.

Napadne do 20 cm snehu

Najintenzívnejšie sneženie sa očakáva do večerných hodín a potom by malo pomaly ustávať, respektíve ako očakávajú niektoré numerické modely, môžu na juhu prejsť zrážky do kvapalných. To  je však stále pomerne nejasné a viac prinesieme počas dňa. Už niekoľko dní vás totiž upozorňujeme na nejednoznačnosť situácie počas piatka, ktorá aj naďalej pretrváva.

Najviac snehu by mal obdržať Banskobystrický a Košický kraj, kde sa očakáva, že napadne priemerne do 15 cm, lokálne, najmä na horách až okolo 25 cm. Na zvyšku stredného Slovenska by malo napadnúť do 10 cm snehu.

očakávaná výška nového snehu
očakávaná výška nového snehu za dnešný deň

Najmenej snehu sa očakáva na krajnom severozápade a na západnom Slovensku, kde dokonca v niektorých oblastiach nemusí napadnúť nič. Sneh sa očakáva len vo východných okresoch západného Slovenska.

Počas dnešného dňa teda počítajte s ďalšími komplikáciami, ktoré budú pretrvávať najmä do večerných hodín. Vývoj na ďalšie hodiny je ešte nejasný a detailnejšie informácie prinesieme počas dnešného dňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd