Od pomoci veteránom ozbrojených síl k boju so závislosťou: Manchesterská služba, ktorá využíva technológiu na pomoc druhým

Od pomoci veteránom ozbrojených síl k boju so závislosťou: Manchesterská služba, ktorá využíva technológiu na pomoc druhým
Peter Minárik

Služba AnonyMind, ktorú v Manchestri spustili začiatkom roku 2020, nedávno získala cenu Tech For Good na súťaži Prolific North Champions Awards, kde sa oceňujú firmy, ktoré prostredníctvom inovatívnych riešení a inteligentných technológií odstraňujú bariéry v spoločnosti.

Táto organizácia pomocou technológie rieši naliehavý problém závislosti od hazardných hier v Manchestri, no aj v celom Spojenom kráľovstve. Vďaka technológii nedochádza k stigmatizácii, ak niekto vyhľadá pomoc. Založil ju tím, kde boli okrem iných Andy Iddon, Christopher Metcalf a Ryan Durkin, a jeho pôvodným zameraním bolo poskytovanie dostupného ubytovania pre príslušníkov ozbrojených síl. V Prestwichi otvorili súkromnú rezidenčnú kliniku Leon House pre ľudí, ktorí zápasia s prechodom z armády do civilu.

Popri tejto práci s veteránmi si uvedomili, ako veľmi je rozšírená závislosť od hazardných hier, a to napokon vyústilo do vytvorenia platformy AnonyMind. Predpokladá sa že v metropolitnej oblasti Manchestru má problém s gamblerstvom viac než 18 000 ľudí, čo je akoby neviditeľná epidémia. Keďže sú online kasíno hry či športové stávkovanie ľahko dostupné, niet divu, že došlo k nárastu nutkavého hrania hazardných hier.

Tím služby AnonyMind si všimol, koľko ľudí potrebuje pomoc, aby sa vyliečili z patologického hrania, no nevedeli, ako sa s tým vysporiadať, či ako získať financie na riešenie problému. V spolupráci s lekármi, ľuďmi, ktorí majú s gamblerstvom priamu skúsenosť a s odborníkmi na liečbu a vzdelávanie v oblasti hazardných hier vytvorili účelovo zameranú online platformu pre ľudí, ktorí potrebujú v tejto náročnej situácii pomoc. Platforma ponúka bezplatné, ľahko dostupné a dôverné miesto, kde ľudia bojujúci so závislosťou, získajú potrebnú podporu aj z pohodlia svojho domova.

Keďže panuje obrovská túžba po okamžitom uspokojení, informáciách na požiadanie a pohodlí, sú v tíme AnonyMind presvedčení, že je nesmierne dôležité integrovať technológie do starostlivosti o duševné zdravie, aby sme udržali krok s našou rýchlo sa rozvíjajúcou spoločnosťou. Digitalita už podporuje ľudí v mnohých aspektoch života a zdravotníctvo v posledných rokoch začalo rýchlo nasledovať tento trend, pričom pandémia ešte zvýšila jeho tempo. Dnes už asi nikto nepochybuje o tom, že lockdowny a obmedzenie kontaktov s blízkymi viedlo k zhoršeniu duševného zdravia v populácii a technologické riešenie na zlepšenie dostupnosti pomoci je logickou reakciou.

Táto služba poskytuje nepretržitý prístup k lekárom, ako aj celý rad svojpomocných zdrojov na webovej stránke. Platforma každý mesiac lieči stovky ľudí a priťahuje tých, ktorí predtým nemali miesto, kam by sa mohli obrátiť podľa vlastných predstáv a vlastným tempom. Hoci bola pôvodne nastavená tak, aby poskytovala podporu tým, ktorí bojujú so závislosťou od hazardných hier, medzičasom sa rozšírila a zahŕňa aj ďalšie duševné poruchy.

Neostalo to však iba pri online platforme – AnonyMind spojili sily s organizáciou Gordon Moody, ktorá spustila v Manchestri novú službu v spolupráci s klinikou v Leon House. Poskytuje rezidenčnú liečbu tým najviac postihnutým patologickým hráčstvom.

Táto ocenená manchesterská organizácia zameraním sa na veľmi reálny problém ľahko dostupnými riešeniami odstraňuje prekážky pre ľudí, ktorí potrebujú životne dôležitú podporu. To však nie je všetko, čo chce AnonyMind dosiahnuť, chce pomôcť aj systému verejného zdravotníctva NHS a to tak, že skráti čakacie zoznamy a pomôže ľuďom rýchlejšie dostať cielenú podporu v liečbe závislosti. Plánujú tiež spolupracovať s firmami, aby našli spôsoby, ako priamo osloviť zamestnancov bojujúcich so závislosťou, čím by sa vyhli nepríjemnému pohovoru s manažérom alebo šéfom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd