Od výdatného dažďa si v sobotu oddýchneme. Ďalšia vlna zrážok však dorazí čoskoro

Od výdatného dažďa si v sobotu oddýchneme. Ďalšia vlna zrážok však dorazí čoskoro
Dominik Cenkner

Záver ďalšieho pracovného týždňa priniesol na naše územie nepriaznivé počasie. To bolo sprevádzané silným vetrom aj výdatnými zrážkami. V priebehu soboty si od nich oddýchneme.

Nepriaznivé počasie v uplynulých hodinách mal na svedomí orkán Ciarán, ktorý už vo štvrtok zasiahol severozápad Francúzska i juhozápad Anglicka. Potom sa presunul smerom na Holandsko, Belgicko, Nemecko, Francúzsko a Taliansko. Veterná smršť si vyžiadala najmenej 10 obetí a mnoho zranení. 

Ciarán vo štvrtok večer zasiahol aj naše územie a spôsobil problémy najmä na severe Slovenska. K prvému vážnejšiemu incidentu došlo štvrtok na železničnej trati na Orave. V úseku Kraľovany-Párnica spadol strom a trať bola na viac ako hodinu neprejazdná.

Okrem silného vetra na našom území, najmä v priebehu piatka, aj výdatne pršalo. Zrážkomerné stanice zaznamenali od 5 do 66 mm zrážok. 

Množstvo zrážok v piatok 3. novembra, zdroj: shmu.sk
Množstvo zrážok v piatok 3. novembra, zdroj: shmu.sk

Od nepriazne počasia si na chvíľu oddýchneme

V priebehu dnešného dňa, teda soboty, za zvlneným studeným frontom bude po prednej strane hlbokej a rozsiahlej tlakovej níže so stredom nad Britskými ostrovmi na naše územie prúdiť o niečo chladnejší vzduch od západu až juhozápadu.

Sobota preto bude oblačná až zamračená. V priebehu dňa sa bude oblačnosť zmenšovať. Ojedinele treba počítať s prehánkami, vo vysokých polohách snehovými. 

Dopoludnia sa môže tvoriť hmla. Na cestách preto jazdite opatrne. 

Denné teploty a vietor

Maximálna denná teplota dnes vystúpi v rozmedzí od +8 °C do +13 °C. Len na Zemplíne bude miestami do +15 °C. 

Fúkať bude prevažne slabý vietor. Na západe popoludní juhovýchodný až južný vietor s rýchlosťou do 6 m/s.

Čaká nás ďalšia vlna zrážok

Pokojnejšie počasie na našom území dlho nevydrží. Už v nedeľu od západu postúpi cez alpskú a karpatskú oblasť studený front spojený s rozsiahlou a hlbokou tlakovou nížou so stredom nad Britskými ostrovmi a Severným morom.

Obloha sa opäť zatiahne a postupne na viacerých miestach treba počítať s dažďom alebo prehánkami. Zrážky môžu byť ojedinele aj výdatnejšie a na horách bude snežiť.

Očakávané množstvo zrážok v nedeľu 5. novembra, zdroj: meteologix.com
Očakávané množstvo zrážok v nedeľu 5. novembra, zdroj: meteologix.com

Opäť sa rozfúka silnejší vietor, pričom na horách to bude „búrlivák“ až víchrica. O všetkom dôležitom vás budeme informovať. Nateraz je vám k dispozícii naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd