Od západu postupuje LEJAK. Dunaj vďaka tomu stúpne až o dva metre

Od západu postupuje LEJAK. Dunaj vďaka tomu stúpne až o dva metre
Peter Minárik

Počasie na našom území začína ovplyvňovať ďalší frontálny systém, ktorý už na západné Slovensko prináša zrážky, no postupne sa rozprší na celom našom území. Vďaka výdatnému dažďu v širokej oblasti prudko stúpne aj Dunaj.

Už niekoľko hodín na krajnom západe prší. Intenzívne pole zrážok už počas včerajšieho dňa zasahovalo až nad naše územie a prinášalo slabší lejak do krajných, západných okresov, no teraz sa zrážkové pole rozširuje aj nad ďalšie časti nášho územia a postupuje smerom k východu.

Vlna zrážok prináša zatiaľ vlahu predovšetkým do západnej časti Slovenska. Najviac napršalo v Trenčianskom kraji, kde zrážkomerné stanice evidujú za uplynulých 24 hodín od 10 do 15 mm zrážok.

Na celom západnom Slovensku sa však zrážkové úhrny pohybujú v jednotkách milimetrov. Počas noci sa zrážkové pole rozšíri prakticky nad celé naše územie a stredajšie ráno bude upršané. Zrážky začnú ustávať až počas dňa.

Počas stredy budú postupne zrážky sústredené už len do severných regiónov Slovenska, kde sa bude jednať o slabší dážď alebo prehánky.

Dunaj prudko rastie

Uplynulé dni sa v oblasti Álp vyskytovali výdatné zrážky. Počas víkendu tu snežilo a napadlo lokálne až okolo 30 cm snehu. Začiatkom týždňa však dorazilo oteplenie, ku ktorému sa aktuálne pridávajú zrážky.

Na juhu Nemecka, v Česku aj v Rakúsku pomerne intenzívne prší a pršať bude ešte niekoľko hodín. Intenzívne zrážky v kombinácii s topiacim sa snehom začínajú dvíhať rieky a to sa prejaví aj u nás.

Dunaj už v týchto chvíľach prudko rastie a očakáva sa jeho ďalší vzostup smerom nahor.

vodný stav a očakávaný vývoj na Dunaji v Bratislave, zdroj: SHMÚ
vodný stav a očakávaný vývoj na Dunaji v Bratislave, zdroj: SHMÚ

V Bratislave dnes ráno dosahoval Dunaj výšku okolo 360 cm, no už zajtra ráno bude jeho úroveň o meter vyššia a vo štvrtok ešte stúpne o ďalší meter. Hladina Dunaja tak nasledujúce dva dni stúpne o dva metre, no nemala by stúpnuť na úroveň povodňového stupňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd