„Odborníci na všetko“ sa opäť prejavili a zaútočili na meteorológov. Vraj je všetko normálne

Dominik Cenkner

Odborníci na všetko, ale inak povedané ľudia, ktorí daný odbor nevyštudovali, ale hrajú sa na najväčších odborníkov, pričom si myslia, že im postačí prečítať pár hlúpostí na sociálnych sieťach, zaútočili na meteorológov v Španielsku.

Španielska vláda sa v piatok postavila na obranu španielskej meteorologickej agentúry AEMET. Tej sa vyhrážali a nadávali jej zástancovia klimatických konšpiračných teórií za jej predpovede počas rekordného sucha. „Vrahovia“, „zločinci“, „zaplatíte za to“ a „sledujeme vás“ - to sú len niektoré z anonymných odkazov, ktoré boli v posledných týždňoch zaslané spoločnosti AEMET na sociálnych sieťach, e-mailom, a dokonca aj telefonicky.

Vyhrážky boli reakciou na predpovede a správy, ktoré zverejnil AEMET, najmä v súvislosti s minulotýždňovou rannou vlnou horúčav. Pripomeňme, že Španielsko vtedy zaznamenalo historicky najvyššiu teplotu v apríli, ktorá v Córdobe dosiahla +38,8 stupňa Celzia. 

„Už toho bolo dosť,“ napísala na sociálnych sieťach ministerka ekológie Teresa Ribera. „Klamstvá, podnecovanie konšpirácií a strachu, urážanie... nás ako spoločnosť ochudobňujú a majú neprijateľné dôsledky,“ dodala.

Rešpektujeme slobodu slova, ale...

Vo videu zverejnenom minulý mesiac na Twitteri, ktoré poukazovalo na niektoré z urážok, ktorých sa dostalo Španielskej meteorologickej agentúry, vyzvala spoločnosť AEMET na „rešpektovanie“ svojich zamestnancov.

„Hoci rešpektujeme slobodu prejavu a vítame interakciu, nie všetko je v poriadku,“ uviedla agentúra. Na jej obranu sa postavili aj ďalšie organizácie.

Jednou z nich je aj Organizácia Greenpeace Spain. Tá vo svojom vyhlásení uviedla, že je „veľmi znepokojená agresívnym tónom niektorých popieračov klímy a konšpiračných teoretikov“.

Estrella Gutierrezová zo spoločnosti AEMET v rozhovore pre spravodajský portál El Diario uviedla, že za 30 rokov práce v tomto sektore sa „nikdy“ nestretla s takouto agresivitou.

„Zmena klímy je, samozrejme, skutočná. V poslednej správe IPCC, o ktorej sme písali aj na našom webe, a v ďalších pred ňou sa zistilo, že zmena klímy prináša epizódy vyšších teplôt a teraz to pociťujeme,“ povedala.

Španielski poľnohospodári žiadajú o pomoc

Horúčavy z minulého týždňa zhoršili podmienky sucha, kvôli ktorým sa už niektorí poľnohospodári rozhodli tento rok nezasiať plodiny. V roku 2022 pritom Španielsko zažilo najteplejší rok od začiatku záznamov, pričom podľa údajov OSN je takmer 75 % krajiny náchylných na dezertifikáciu v dôsledku zmeny klímy.

Keďže vodné nádrže majú polovičnú kapacitu a poľnohospodárske zväzy tvrdia, že 60 % poľnohospodárskej pôdy sa doslova dusí v dôsledku nedostatku dažďa, Španielsko požiadalo Brusel o pomoc tým, že aktivuje krízové fondy Európskej únie pre poľnohospodárstvo.

Aká je situácia na Slovensku?

Problémy s „odborníkmi“ na sociálnych sieťach majú aj mnohé ďalšie krajiny, Slovenska nevynímajúc. Vidíme to aj pri našich článkoch. 

Na jednej strane nás mnohí podporujú tým, že naše články čítajú, lajkujú či zdieľajú na sociálnych sieťach. Niektorí nás dokonca vedia opraviť či doplniť článok o ďalšie informácie. A za to sme vám nesmierne vďační.

Nájdu sa však aj takí, pre ktorých nič nie je dobré. Raz im prekážajú správy o USA, potom zasa spochybňujú správy o Rusku, inokedy za bežnou oblačnosťou vidia sprisahanie a záhadné teórie, prípadne hľadajú iné možnosti, ako sa "uplatniť" na sociálnych sieťach svojím komentárom s veľkými písmenami.

Žiaľ, je to celosvetový problém sociálnych sietí, pre ktoré nie je dôležitý obsah, ale počet ľudí, ktorí uvidia daný príspevok a počet hodín strávených na ich sociálnej sieti. A, samozrejme, je problém aj v nás ľuďoch. Lebo za svojou ošúchanou a mastnou klávesnicou je frajer a odborník na všetko každý.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd