Odborník vysvetľuje: Čo sa v Turecku stalo a prečo boli zemetrasenia také silné?

Veronika Salayová

Jeden z odborníkov sa pre média vyjadril, prečo došlo k takýmto silným zemetraseniam v Turecku. Podľa neho môžu dotrasy v oblasti trvať ešte týždne či dokonca mesiace. 

Meteorológ CNN a odborník pre nepriaznivé počasie a katastrofy Chad Myers v reakcii na správy o rannom zemetrasení v Turecku vysvetlil, prečo boli otrasy také silné a zničujúce.

Odborník na začiatok uviedol veci na pravú mieru so slovami, že vždy hovoríme o epicentre, ale v tomto konkrétnom prípade v Turecku by sme mali povedať, že išlo o epi-líniu. 

Dosky sa „zošmykli“

Tri masívne tektonické platne – Arabská, Africká a Eurázijská – sa stretávajú presne pod juhovýchodnými tureckými provinciami. Turecko je preto jednou z krajín s najväčšou pravdepodobnosťou zemetrasenia na svete.

Zasiahnutá krajina leží na Anatolskej platni, ktorá hraničí s tromi hlavnými zlomami. Táto platňa sa posúva na severovýchod proti Eurázii. „Pozdĺž tejto zlomovej línie asi 160 kilometrov z jednej strany na druhú sa zem zošmykla,“ povedal Myers.

Africká doska sa podsúva pod Európsku, pričom Africká s Arabskou sa kĺžu vedľa seba a na tomto mieste vzniká transformný zlom. V tejto zóne sú zemetrasenia a cunami často spôsobené subdukciou, čiže geologickým procesom, pri ktorom jedna tektonická platňa kĺže pod druhou. 

Seizmológovia hovoria o tejto udalosti ako o tzv. úderovom pošmyknutí – na miestach, kde sa dosky dotýkajú, zrazu dosky skĺznu nabok, spresnil Myers. Presne to sa stalo dnes nadránom na juhovýchode Turecka. 

 

Následné dotrasy boli silné a nie je vylúčené, že sa môže opäť objaviť ďalšie silné zemetrasenie s vysokou hodnotou magnitúdy. Odborník ďalej uvádza, že dotrasy môžu v oblasti trvať týždne až mesiace, kým sa jednotlivé tlaky v oblasti vyrovnajú. 

Počet obetí sa blíži k 2 000

Na záver dodávame, že počet obetí v Turecku a Sýrii opäť stúpol. Úrady doteraz hlásia spolu 1 824 obetí. Celkový počet obetí v Sýrii je 810. Podľa tureckej agentúry pre riadenie katastrof a núdzových situácií (AFAD) zomrelo po zemetrasení v Turecku najmenej 1 014 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd