Odkaz priamo z nebies? Na oblohe sa zjavil symbol mieru

Odkaz priamo z nebies? Na oblohe sa zjavil symbol mieru
Dominik Cenkner

Svet sa zmieta vo vojnách a vyzerá to tak, že plné zuby má toho aj samotné počasie. Ako inak si potom vysvetliť záber maďarského fotografa? Podľa niektorých ide o odkaz priamo z nebies.

Pamätáte si na časy, keď sme ako deti ležali v lete na tráve, pozorovali oblohu a fantazírovali o tom, čo nám jednotlivé oblaky pripomínajú? Často sa naše výmysly podobali vymýšľaniu tých najlepších svetových spisovateľov.

Pri tomto zábere však veľmi vymýšľať nemusíme. Mnohí sa totiž zhodnú, že je na ňom jasne viditeľná holubica - teda symbol mieru.

 

Odkaz priamo z nebies?

Fotografiu ešte uprostred marca zhotovil Talpas Richárd pri jazere Deseda na juhozápade Maďarska. Prakticky okamžite upútala pozornosť množstva ľudí.

Mnohí na nej okrem jazera a oblačnosti vidia aj spomínaný symbol mieru. Holubicu ako keby zachytil z ľavého boku pri jej lete k výšinám. Vidieť aj jej chvost.

Je toto odkaz priamo z nebies?
Je toto odkaz priamo z nebies?, Talpas Richárd

Holubica - symbol mieru

Holubica je od nepamäti považovaná za symbol mieru, čistoty a obnovy. Tento jemný a krásny vták sa objavuje v mnohých kultúrach a náboženstvách po celom svete a jeho obraz je často spájaný s posolstvom nádeje a harmónie.

V judaizme, kresťanstve a islame sa holubica objavuje ako posol Boží a nositeľ dobrých správ. Napríklad v biblickom príbehu o Noemovej arche sa holubica vracia s čerstvo natrhaným olivovým listom, čo je znamením života po potope a Božieho vedenia k pevnine.

V antike boli holubice posvätné pre grécku bohyňu lásky Afroditu a pre Inannu-Ištar, mezopotámsku bohyňu lásky, sexuality a vojny. Holubica ako symbol Afrodity sa často objavuje na starogréckych keramických výrobkoch a v jej hlavných svätyniach boli objavené malé, biele, mramorové holubice.

V moderných časoch holubica zostáva silným emblémom mieru. Napríklad počas olympijských hier boli dlhé roky vypúšťané holubice ako výzva k mieru medzi účastníckymi národmi. Politickí a protivojnoví zástancovia často používajú symbol holubíc, aby zdôraznili svoje posolstvo.

Symbol mieru sa zjavil aj na Slovensku

Stalo sa tak v prvý augustový deň roku 2022. Fotografiu sa podarilo zachytiť nášmu čitateľovi Martinovi krátko po 20. hodine. Stalo sa tak na Zemplínskej Šírave v rekreačnej oblasti Kaluža.

Návštevníci jednej z kaviarní si okrem pekného pohľadu všimli práve spomínaný symbol mieru. Kým niektorým padne do oka hneď, iným to chvíľku trvá. A niektorí ju tam nevidia vôbec.

Symbol mieru sa zjavil aj na Slovensku
Symbol mieru sa zjavil aj na Slovensku, Martin Tomaško

Podľa tých, čo holubicu na zábere vidia, „letí“ v smere zľava doprava a hlavu má pootočenú akoby smerom k fotoaparátu. Pravé krídlo má mať roztiahnuté.

 

Niektorí sú takí detailisti, že vidia aj zobák. Úplní majstri v zábere vidia aj ďalšie rysy holubice.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd