Odmerali, koľko saharského piesku bolo nad Slovenskom. Teraz k nám prach mieri v ďalšej vlne

Odmerali, koľko saharského piesku bolo nad Slovenskom. Teraz k nám prach mieri v ďalšej vlne
Peter Minárik

Nad Slovenskom sa v uplynulých dňoch nachádzali tony saharského piesku. ten sa už síce z našej oblasti stratil, no podľa aktuálnych predpovedí k nám mieri ďalšia vlna saharského piesku.

Tohtoročná Veľká noc priniesla na Slovensko prvý letný deň, no okrem prílivu teplého vzduchu od juhu sa do našej oblasti dostával saharský prach až z Afriky. Meteorológovia teraz zistili, koľko ho nad Slovenskom bolo.

Obrovské množstvo piesku nad nami

Merania SHMÚ ukázali, že sa v čase najvyššej koncentrácie nad daným miestom nachádzalo 1,4 gramu piesku na m2. Viac ako gram piesku na meter štvorcový možno neznie veľa, no ak to prepočítame na celkovú rozlohu Slovenska, tak zistíme, že v danom momente sa nad Slovenskom nachádzalo takmer 69 000 ton piesku.

Jedno nákladné lietadlo Boeing 737-800 v závislosti od konfigurácie uvezie približne 23 ton. Ak by sme teda všetok ten piesok, ktorý sa v danú minútu na Veľkonočný pondelok nachádzal nad Slovenskom mali naložiť do lietadiel, tak by sme potrebovali presne 3 000 lietadiel. 

 

Snáď je teraz jasné, že konšpiračné teórie o tom, že piesok na nás niekto z oblohy sype je absurdný. Len nad Slovenskom by sa v jednom momente muselo nachádzať 3 000 lietadiel, ktoré by sypali piesok a to k nám pritom piesok prúdil niekoľko dní, nielen nad Slovensko, ale prakticky nad polovicu Európy.

Nad Európu mieri ďalšia vlna

Zatiaľ čo nad Slovenskom máme aktuálne pokojné počasie, tak úplne inak je to teraz nad Saharou. Priamo nad južným Alžírskom sa nachádza ďalšia tlaková níž, ktorá prináša do odľahlých púštnych oblastí ďalšiu piesočnú búrku, pri ktorej sa do výšky niekoľkých kilometrov dostanú tony saharského prachu.

Tento prach alebo ak chcete piesok sa začne počas víkendu hnať nad západnú Európu. Dopomôže tomu ďalší tlakový útvar a to tlaková výš so stredom nad Stredomorím, ktorá bude od juhu do Európy prinášať nielen teplý vzduch ale spolu s teplom aj saharský prach.

Saharský prach sa už v sobotu objaví nad Španielskom, či nad Francúzskom. V nedeľu sa jeho príliv zintenzívni a už sa dostane aj nad Nemecko a nad Škandináviu. V priebehu pondelka začne tento saharský prach postupovať aj nad Slovensko.

 

Od pondelka preto opäť budete môcť pociťovať prítomnosť saharského prachu nad našim územím, ktorý by tu mal zotrvať minimálne do utorka.

Potom sa očakáva, že cez naše územie postúpi studený front, ktorý prinesie zrážky a tieto zrážky opäť naviažu prachové častice a saharský prach tak dopadne na zemský povrch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd