Odpadu ubudne. EÚ schválila od jesene 2024 jednotnú nabíjačku pre mobily a tablety

Veronika Salayová

O dva roky by sme mali dať definitívne zbohom rôznym typom nabíjačiek. Európska únia schválila jednotnú nabíjačku pre všetky mobily a tablety. Stane sa tak na jeseň roku 2024.

Elektroodpadu bude v Európe po zavedení nového zákona menej. EÚ totiž zavedie do jesene 2024 jednotnú nabíjačku pre mobily či tablety štandardu USB-C.

Členské štáty sa dohodli s europoslancami na pravidlách, avšak našiel sa aj jeden namietajúci výrobca, a to americký Apple. 

Na tohtotýždňovom zasadnutí odhlasoval Európsky parlament zámer presadiť jednotnú nabíjačku s USB-C konektorom pre smartfóny a iné malé mobilné zariadenia.

Spotrebitelia v EÚ tak už nebudú potrebovať rôzne typy nabíjačiek pri každej kúpe nového elektronického zariadenia.

Ktoré prístroje budú mať jednotnú nabíjačku?

„Všetky mobilné telefóny, tablety, elektronické čítačky, digitálne fotoaparáty, slúchadlá a náhlavné súpravy, ručné konzoly na videohry a prenosné reproduktory, ktoré sa dajú nabíjať pomocou kábla, budú musieť mať koncovku USB Type-C,“ informuje RTVS.

Notebooky sa tiež budú musieť prispôsobiť požiadavkám novej smernice, a to do 40 mesiacov od nadobudnutia jej účinnosti. 

Cieľom tohto rozhodnutia europarlamentu je zjednodušiť používanie rôznych mobilných telefónov a tabletov a výrazne tak znížiť množstvo elektroodpadu. Zákon zjednoduší život najmä ľuďom, a zároveň sa šetrí životné prostredie.

Dohodu ešte musia v nasledujúcich týždňoch formálne potvrdiť plénum europarlamentu a členské štáty.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd