Odštartovalo slnečné a stabilné počasie. Pozrite si, dokedy takéto počasie vydrží

Odštartovalo slnečné a stabilné počasie. Pozrite si, dokedy takéto počasie vydrží
Peter Minárik

Na našom území odštartovalo slnečné a zároveň aj teplé počasie, ktoré na našom území pobudne niekoľko dní. Podľa aktuálnych prognóz nás po niekoľkých mesiacoch čaká na mnoho dní konečne ustálené počasie, ktoré sa môže zmeniť až v druhej polovici tohto mesiaca.

August, ktorý bol zároveň posledným dňom meteorologického leta, priniesol do Európy veľké vrtochy počasia. Okrem povodní, ktoré zasiahli aj naše územie, sa vyskytlo mnoho búrok. Na našom území sme zaznamenali viac ako 150 000 bleskov, čo je na august nad úrovňou priemeru.

Súvislú vlnu stabilného počasia sme nielen u nás, ale prakticky v celej Európe nemali už niekoľko týždňov. To sa však teraz zmení.

Na Slovensko a do mnohých ďalších krajín Európy mieri veľmi stabilné a zároveň aj slnečné počasie, ktoré nás čaká do polovice mesiaca.

Počasie pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše

Počasie v Európe bude tento týždeň ovplyvňovať tlaková výš, ktorej stred sa nachádza nad Poľskom.

Táto tlaková výš prinesie do mnohých štátov Európy jasné až polojasné počasie bez búrok. Najbližšie búrlivé počasie bude nad centrálnym Stredomorím, kde sa bude nachádzať hlboká tlaková níž. Tá prinesie do Grécka intenzívne lejaky a búrky, ktoré môžu vyvolať povodne. Ku koncu týždňa sa zhorší počasie aj v západnej Európe, no u nás sa zatiaľ počasie nezmení.

Stred tlakovej výše sa bude pomaly presúvať z Poľska, cez Ukrajinu až nad Rumunsko. Charakter počasia to nezmení a naďalej bude na našom území jasné počasie, no čo sa zmení, sú teploty. Keďže sa dostaneme na zadnú stranu tlakovej výše, tak do našej oblasti začne prúdiť teplejší vzduch od juhu.

Vďaka tomu začnú stúpať teploty. Zatiaľ čo nasledujúce dni sa budú teploty na našom území pohybovať v intervale +22 až +28 °C, tak počas víkendu už budú teploty v najteplejších oblastiach Slovenska atakovať hranicu +30 °C.

V priebehu budúceho týždňa bude ešte teplejšie a teploty by mohli prekračovať hranicu +30 °C. Očakávané teploty budú veľmi vysoké. V porovnaní s dlhodobým normálom budú teploty o 7 až 9 °C vyššie, ako je dlhodobý normál na súčasnú ročnú dobu.

Zhoršenie počasia v polovici mesiaca

Takéto stabilné počasie by sa malo nad naším regiónom udržať aj po väčšinu budúceho týždňa. Situácia sa, samozrejme, môže zmeniť, no najpravdepodobnejší variant naznačuje, že zmena príde najskôr v druhej polovici budúceho týždňa, teda zhruba v polovici septembra.

Pred nami je tak šnúra slnečného a veľmi teplého počasia, ktoré si vykompenzuje záver tohtoročného leta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd