Oheň ničí dažďový prales. Niektoré obce sú v katastrofálnom stave

Oheň ničí dažďový prales. Niektoré obce sú v katastrofálnom stave
Zuzana Macháčová

Lesné požiare sužujú Bolíviu. V utorok horelo na 16 miestach a hasiči nemajú prístup ku všetkým miestam, kde horí. Niektoré obce sú v dôsledku sucha v stave prírodnej katastrofy.

Extrémne suché podmienky sa netýkajú len brazílskej Amazónie. V Bolívii v utorok horeli aj rovníkové lesy, ktoré zničili úrodu v regióne Santa Cruz a zničili tisíce hektárov národného parku Noel Kempff Mercado.

Vláda v časti Santa Cruz v utorok uviedla, že hasiči bojujú s požiarmi na štyroch miestach v obciach San Matias, Samaipata a San Ignacio.

V boji s požiarom ich podporujú hasičské vrtuľníky. Podľa Yovenka Rosada, riaditeľa pre prírodné zdroje, špecialisti monitorovali aj 12 ďalších požiarov, ktoré nie sú ľahko dostupné.

Plamene spálili viac ako 100 000 ha pôdy

Požiare sa nachádzajú v nelegálnych osadách a vstup do ich oblasti môže ohroziť bezpečnosť hasičov. Preto sme sa v zmysle zákona o riadení rizík rozhodli reagovať len na žiadosti obcí, ktoré potrebujú pomoc," vysvetlil Rosada

Plamene doteraz spálili viac ako 100 000 ha pôdy a v utorok bolo identifikovaných 778 nových ohnísk, kde môže dôjsť k požiaru.

Obce San Ignacio de Velasco a San Matias sú v dôsledku extrémneho sucha a lesných požiarov v katastrofálnom stave.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd