Okolo Zeme v piatok tesne preletí veľký asteroid. Je väčší ako Bratislavský hrad

Okolo Zeme v piatok tesne preletí veľký asteroid. Je väčší ako Bratislavský hrad
Veronika Salayová

V piatok popoludní preletí okolo Zeme asteroid 2008 OS7. Vedci odhadujú, že môže mať priemer až 480 metrov, čo znamená, že asteroid bude väčší ako Bratislavský hrad.

Okolo našej planéty pomerne často preletia rôzne vesmírne objekty a väčšina z nich pre Zem nepredstavuje žiadne riziko. Z času na čas však preletí asteroid, pred ktorým sú astronómovia v pozore.

Jeden z pomerne veľkých asteroidov preletí okolo nás už v piatok a jeho prelet bude aj pomerne tesný z astronomického hľadiska. 

Tesný prelet

Asteroid 2008 OS7 bude najbližšie k našej planéte v piatok o 15:41 h. Priblíži sa k nám na vzdialenosť 2,8 milióna kilometrov, čo je z astronomického hľadiska pomerne malá vzdialenosť.

Objekt okolo Zeme preletí rýchlosťou približne 64 800 km/h. Odhaduje sa, že má priemer 210 až 480 metrov, čo znamená, že môže byť o väčší ako Bratislavský hrad, ktorý dosahuje šírku 340 metrov.

Asteroid patrí do skupiny Apollo, teda skupiny blízkozemských asteroidov, ktorých dráhy pretínajú nielen dráhu našej planéty, ale aj dráhu Venuše, a niekedy dokonca aj dráhu Merkúra. Názov skupiny pochádza z asteroidu Apollo.

Objekty, ktoré sa k Zemi priblížia veľmi tesne, sa nazývajú Near-Earth objects (NEO). Patria sem nebeské telesá, ktorých obežné dráhy sú bližšie ako 1,3 astronomickej jednotky od Slnka (astronomická jednotka je priemerná vzdialenosť Zeme od Slnka, čiže približne 150 miliónov kilometrov).

Kolízia nehrozí

Medzi NEO sa rozlišujú tzv. potenciálne nebezpečné asteroidy (PHA), čo sú tie telesá, ktoré sa nachádzajú v rozmedzí 0,05 astronomických jednotiek (19,5 vzdialenosti od Mesiaca) a sú dostatočne veľké na to, aby v prípade dopadu spôsobili katastrofu regionálneho rozsahu. Tieto objekty sú väčšie ako 140 metrov. 

Asteroid 2008 OS7, ktorý v piatok preletí okolo Zeme, patrí do skupiny potenciálne nebezpečných. Napriek tomu NASA ubezpečuje, že kolízia so Zemou nehrozí. 

Ak by ku kolízii s našou planétou hypoteticky došlo, dopady by boli pre našu planétu obrovské, nie však katastrofálne. Dopad asteroidu by zničil celé mesto, prípadne aj celý región. Obávať sa však netreba.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd