Okrem polárnych žiar môžeme čoskoro sledovať aj ďalšiu krásu: Nočné svietiace oblaky!

Veronika Salayová

Už o pár dní budeme môcť pozorovať jeden z najkrajších úkazov, aké na oblohe môžeme vidieť. Okrem krásy polárnych žiar môžeme sledovať aj nemenej krásne nočné svietiace oblaky. Ich sezóna o pár dní začína...

Od piatku sa slovné spojenie polárna žiara skloňuje vo všetkých kútoch Slovenska, a nielen tam. Mnoho európskych krajín sleduje aktuálny vývoj ohľadom ďalšieho pozorovania tejto farebnej krásy na oblohe.

Polárna žiara je jeden z najkrajších javov na nočnej oblohe, avšak čoskoro sa blíži aj sezóna tzv. nočných svietiacich oblakov, ktoré sú rovnako krásne, ak nie aj krajšie.

S klasickými oblakmi však nemajú nič spoločné. Kým bežné oblaky sa nachádzajú vo výške do 12 km, tieto sú položené až šesťkrát vyššie, a to vo výške približne 83 km. V tejto výške sa vyskytujú bežne, avšak sú pre nás neviditeľné.

Ako a kedy pozorovať nočné svietiace oblaky?

Nočné svietiace oblaky (skratka NLC z angl. noctilucent clouds) sú atmosférickým fenoménom, pri ktorom sa oblaky nachádzajú vo vysokých vrstvách atmosféry a odrážajú svetlo z nižších nadmorských výšok. 

 

Tento efekt je najviac viditeľný tesne po západe slnka alebo pred východom slnka, keď je slnečné svetlo stále prítomné v horných vrstvách atmosféry, zatiaľ čo na povrchu je už tma.

To spôsobuje, že oblaky sa javia, akoby svietili a majú krásny striebristý nádych. Oblaky sú pozorovateľné najmä vo väčších zemepisných šírkach, a to od 50° do 70°, no pomerne často sú však viditeľné aj z nášho územia. 

Sezóna svietiacich oblakov štartuje v júni

Sezóna tohto krásneho fenoménu štartuje už o pár dní, preto majte oči na stopkách! Na oblohe nad Slovenskom ich môžete pozorovať už od začiatku júna po dobu niekoľkých týždňov.

 

Ide o výnimočný jav, ktorý možno pozorovať len v určitom období a v určitom čase, a aj to len za vhodných podmienok. Pozorovať zo Slovenska sa budú dať celé leto a z nášho územia ich bude možné vidieť približne do konca augusta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd