Oplatí sa pozrieť na oblohu. Pred nami je "explózia" roja Eta Aquarid

Veronika Sádovská

Blíži sa maximum roja Eta Aquarid. Úkaz bude viditeľný aj na Slovensku. Do hodiny sa na oblohe môže objaviť až tridsať „padajúcich hviezd“, podľa NASA ich ale môže byť dvakrát viac.

Meteorický roj Eta Aquarid sa vyskytuje každý rok medzi 15. aprílom a 27. májom. Padajúce vesmírne kamene sú pozostatky Haylleho kométy.

Tento rok 5. – 6. mája je maximum ich aktivity, čo je pre pozorovateľov najpríťažlivejší moment, pretože vtedy bude hustota „padajúcich hviezd“ najvyššia.

Bude ich viac ako zvyčajne

Obyvatelia severnej pologule vrátane Slovenska budú môcť vidieť od 10 do 30 lietajúcich objektov za hodinu. NASA však predpovedá "explóziu", ktorá by mohla produkovať dvojnásobok normálneho počtu padajúcich hviezd za hodinu.

Pozorovať ich bude možné pred východom slnka. Podľa NASA sú často vnímané ako "Earthgrazers", dlhé meteory na obzore.

Intenzívnejšie sú na južnej pologuli s frekvenciou asi 60 meteorov za hodinu počas vrcholu. To znamená, že tento rok by mohlo byť počas vrcholu Eta Aquaridov až 120 padajúcich hviezd za hodinu.

Ako ich pozorovať?

Meteory z roja Eta Aquarid dopadajú v súhvezdí Vodnára, takže je najlepšie pozerať sa na severovýchodnú časť oblohy nízko nad obzorom. 

Na pozorovanie sa oplatí zvoliť tmavé miesta, mimo umelého svetla, na voľnom priestranstve a mimo budov. Na pozorovanie nie je potrebné žiadne špeciálne vybavenie okrem teplého oblečenia a trpezlivosti.

Čo sú Eta Aquaridy?

Ide o pozostatok preletu slávnej Halleyho kométy v blízkosti Slnka. Jej dráha pretína dráhu Zeme na dvoch miestach.

Materiál, ktorý kométa zanechala na jednom z týchto miest, vedie k meteorickému roju Eta Aquarid a na druhom k meteorickému roju Orionidy.

Prachový oblak, ktorý tvorí Eta Aquarids, je taký široký, že ním Zem prechádza vyše mesiaca a počas tohto obdobia je naša obloha posiata meteormi z tohto roja.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd